- Kontorer er knust og det ligger bygningsmasse over alt

Pressen får slippe inn i bombeskadde bygninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag har Statsbygg og Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) invitert pressen til befaring i regjeringskvartalet, for første gang etter terrorangrepet 22. juli.

Dagbladet sender direkte fra befaringen, som startet nøyaktig klokka 09.00.

Bildene fra innsiden av bygningene viser de enorme ødeleggelsene. Tak har falt ned, vegger er kollapset, og hele kontorer nært sagt utslettet.

Etterlatte eiendeler Dagbladets reporter Sindre Granly Meldalen har nettopp vært inne i R4.

<strong>DETTE VAR ET MØTEROM:</strong> Ødeleggelsene er massive. Foto: Sindre Meldalen / Dagbladet
DETTE VAR ET MØTEROM: Ødeleggelsene er massive. Foto: Sindre Meldalen / Dagbladet Vis mer

- Ødeleggelsene inne i bygget er ganske massive. Kontorer er knust, og det ligger bygningsmasse over alt. Det er mye støv i lufta og glass på gulvet, så vi måtte ha på beskyttelsesutstyr da vi var inne i bygget, sier han.

Han forteller videre at det fremdeles ligger igjen en rekke eiendeler i bygningen. På flere av de ødelagte kontorpultene er det blant annet etterlatt utredninger av rapporter.

- Det er fortsatt sånn at i deler av bygget har folk fremdeles ikke har sett kontorene sine. Vi ber dere derfor følge alle anvisninger dere får, sa Aaserud til pressen i det befaringen startet.

Krateret Noe av det første pressen fikk se under befaringen, er stedet der bombebilen stod plassert 22. juli. Krateret var dekket til. Åtte personer mistet livet i bombeangrepet 22. juli.

<strong>GUIDER PRESSEN:</strong> Rigmor Aaserud viser pressen igjennom Regjeringskvartalet. Foto: Sindre Meldalen / Dagbladet
GUIDER PRESSEN: Rigmor Aaserud viser pressen igjennom Regjeringskvartalet. Foto: Sindre Meldalen / Dagbladet Vis mer

Bomba, som var på om lag 900 kilo medførte også store skader på bygningsmassen, og området har vært avsperret for publikum og presse siden 22. juli.

- Vil måtte rives NRK har tidligere meldt at det kan komme til å koste så mye som tre til seks milliarder å gjenoppbygge Regjeringskvartalet. Aasrud varslet i helga at det uansett kommer til å bli store endringer.

- Uansett hva vi lander på, så er jeg helt sikker på at det ikke kommer til å se helt likt ut der. Vi kan ikke utelukke at de mest skadde bygningene må rives, jeg tror i hvert fall deler av de enkelte bygningene vil måtte rives, sa Aasrud til NTB.

Det er uklart om departementene vil ligge like tett som i dag. Det vil trolig bli en arkitektkonkurranse.

<strong>ØDELEGGELSER:</strong> Bildene fra innsiden av Regjeringsbygget viser de enorme ødeleggelsene. Foto: Sinde Meldalen / Dagbladet
ØDELEGGELSER: Bildene fra innsiden av Regjeringsbygget viser de enorme ødeleggelsene. Foto: Sinde Meldalen / Dagbladet Vis mer

- Fram til jul vil vi nå vurdere om det er hensiktsmessig med et samlet regjeringskvartal, sier Aaserud til pressen under befaringen.

Ryddejobb - Jeg er sikker på at man kan få mange spennende løsninger hvis man tenker litt nytt. Det er jo et vell av muligheter. Man kan bygge inntil, man kan bygge rundt og så videre, sa Aasrud.

I regjeringskvartalet jobber for tiden rundt 100 personer med et komplisert og møysommelig oppryddings- og saneringsarbeid.

Ryddejobben er spesielt utfordrende i Høyblokka, hvor bomben førte til spredning av farlig asbeststøv.

<strong>FRA BEFARINGEN:</strong> Her får pressen se de ødelagte bygningene. Foto: Sindre Meldalen / Dagbladet
FRA BEFARINGEN: Her får pressen se de ødelagte bygningene. Foto: Sindre Meldalen / Dagbladet Vis mer

Saken oppdateres fortløpende.

Regjeringskvartalet:

• Bygningene som før bombeangrepet 22. juli huset de fleste departementene, ligger mellom Akersgata og Møllergata i Oslo sentrum.
• Består av følgende bygninger: Høyblokken fra 1958, tegnet av Erling Viksjø. Statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet.
• G-blokken fra 1905, tegnet av Henrik Bull. Finansdepartementet.
• Y-blokken fra 1969, tegnet av Erling Viksjø. Kunnskapsdepartementet.
• R4 fra 1988, tegnet av Viksjøs Arkitektkontor AS. Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.
• R5 fra 1996, tegnet av Torstein Ramberg. Samferdsels-, Kultur-, Landbruks-, Fornyings-, Kommunal- og Barne- og likestillingsdepartementet.
• S-blokken fra 1978, Viksjøs Arkitektkontor AS. Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeidsdepartementet.
• Møllergata 19 fra 1862-77, tegnet av Jacob Wilhelm Nordan som hovedpolitistasjon, ombygget 1981 ved Viksjøs Arkitektkontor AS. Departementenes servicesenter, betjener departementene med fellestjenester.
• Et nytt høybygg i 16 etasjer, R6, er under oppføring i Teatergata 9 ved BA Arkitekter AS.
• Høyblokken, Y-blokken, R4 og S-blokken ble hardest rammet i bombeangrepet 22. juli. Åtte personer ble drept og et stort antall personer skadd.
(Kilde: NTB, Wikipedia)
<strong>TERRORRAMMET:</strong> Slik så det ut i Regjeringskvartalet 22. juli. I dag slipper pressen inn på området. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
TERRORRAMMET: Slik så det ut i Regjeringskvartalet 22. juli. I dag slipper pressen inn på området. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer