Sikkerhetsstyrker skal ha omringet kontoret til Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega Diaz, etter at landets høyesterett ifølge flere medier suspenderte henne. Foto: Luisa Ortega Diaz / Twitter
Sikkerhetsstyrker skal ha omringet kontoret til Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega Diaz, etter at landets høyesterett ifølge flere medier suspenderte henne. Foto: Luisa Ortega Diaz / TwitterVis mer

Venezuela

Kontoret til Venezuelas riksadvokat er omringet av sikkerhetsstyrker

Sikkerhetsstyrker skal ha omringet kontoret til Venezuelas riksadvokat, etter at landets høyesterett ifølge flere medier suspenderte henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venezuelas høyesterett suspenderte fredag riksadvokat og Maduro-motstander Luisa Ortega Diaz (59). Nå melder hun på Twitter at bygget hun jobber i er beleiret av landets sikkerhetsstyrker.

SISTE: Venezuelas omstridte grunnlovsgivende forsamling har sparket landets riksadvokat Luisa Ortega Diaz, melder NTB lørdag kveld.

Omringet kontoret
- Jeg avviser beleiringen av kontoret til riksadvokaten. Jeg fordømmer denne handlingen foran det nasjonale og internasjonale samfunnet, skriver Ortega på Twitter lørdag.

Ifølge nyhetsbyrået AP har noen titalls medlemmer av landets nasjonalgarde omringet kontoret til Ortega, i forkant av rykter om at den nye forsamlingen vil vedta å avsette henne, skriver NTB.

De militære ankom tidlig lørdag morgen lokal tid, og skal ha sperret adgangen til bygningen i Caracas der Ortegas kontor ligger.

Myndighetene har foreløpig ikke kommentert twittermeldingen fra riksadvokaten, der hun sammen med et bilde av de militære fordømmer handlingen.

President Nicolás Maduro anklaget fredag Ortega for å være «delaktig i det væpnede opprøret» som landet har opplevd siden demonstrasjonene mot ham for alvor tiltok i styrke 1. april, ifølge El Pais.

Fredagens suspensjon skjedde etter at landets nye grunnlovgivende forsamling samme dag trådte sammen for første gang.

Kritiker

Ortega har vært en av president Nicolás Maduro mest frittalende kritikere og har gjentatte ganger forsøkt å stoppe opprettelsen av den Maduro-kontrollerte forsamlingen, ifølge NTB.

- Jeg vil ikke si at vi har mistet enhver form for demokrati. Det er fortsatt enkelte spor av det. Men dessverre er det slik at dersom vi fortsetter ned dette sporet, vil vi tape alle former for demokrati, sa hun tidligere denne uka på en pressekonferanse i sitt kontor i hovedstaden Caracas.

STORE SPLITTELSER: Sju politibetjenter ble skadd da en bombe gikk av midt i en politikonvoi i Caracas, Venezuela. Landet preges av store splittelser. Minst ti personer skal ha mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter på valgdagen søndag. Video: CNN / AP Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/68551853 Vis mer

I slutten av juni sørget høyesterett for at hun ikke får forlate landet og frøs alle hennes verdier og eiendommer for det den påsto var alvorlige forseelser foretatt av hennes kontor.

Utestengelsen styrker ifølge The Telegraph bekymringer om at Maduro nå vil intensivere straffeforfølgelsen av fremstående kritikere av hans regime.

Påstander om valgfusk

kaos: Det ble kaos i forbindelse med valget av en ny grunnlovsgivende forsamling i Venezuela. Opposisjonen mener valgsystemet gir en klar fordel til president Nicolás Maduros sosialistparti, og et stort antall tok til gatene for å protestere. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Vis mer Vis mer

Ortega var lenge en av tidligere president Hugo Chávez' nærmeste allierte. I mars vendte hun ryggen til hans etterfølger Nicolás Maduro.

Så sent som torsdag ba hun en lavere rettsinstans skrive ut en kjennelse for å blokkere opprettelsen av den kontroversielle forsamlingen som er blitt fordømt både i hjemlandet og internasjonalt i til dels sterke ordelag. Søknaden ble avvist fredag.

Luisa Ortega Diaz har også iverksatt en undersøkelse av valget på ny forsamling etter vedvarende påstander om omfattende valgfusk.

Andre møte

Fredag trådte den nye grunnlovsgivende forsamlingen i landet sammen for første gang.

Forsamlingen, som har 545 medlemmer, ble valgt sist søndag. Den får makt til å skrive en ny grunnlov og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Så mange som 40 land har ifølge The Guardian protestert mot den nye forsamlingen, som ses som et verktøy for Maduro til å sikre sin egen makt. Opposisjonen i Venezuela boikottet valget.

Lørdag holder forsamlingen til sitt andre møte.

(Dagbladet/NTB)