DÅRLIG RENSING:  Om lag tusen pasienter i Oslo har siden november 2015 fått vite at de hadde klamydia eller annen kjønnssykdom - mens de allikevel var friske. Illustrasjonsfoto: TT/NTB Scanpix.
DÅRLIG RENSING: Om lag tusen pasienter i Oslo har siden november 2015 fått vite at de hadde klamydia eller annen kjønnssykdom - mens de allikevel var friske. Illustrasjonsfoto: TT/NTB Scanpix.Vis mer

Kontrabeskjed: - Du har ikke hatt kjønnssykdom likevel

Opptil tusen pasienter i Oslo har fått feil beskjed siden november 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil tusen personer som er diagnostisert og behandlet for kjønnssykdom har nå fått beskjed om at de ikke hadde vært syke likevel.

Det er rundt tusen pasienter i Oslo som testet seg mellom november 2015 og april 2016 som har fått feil prøvesvar, melder NRK.

Pasientene har fått beskjed om at de har en kjønnssykdom, som klamydia, uten at de faktisk har hatt sykdommen.

Årsaken er at maskinen som har analysert prøvene, ikke har blitt renset på riktig måte. Dermed har det blitt liggende igjen rester fra den forrige pasienten, som har gitt feil prøvesvar for neste pasient.

Oslo universitetssykehus sender i disse dager ut brev til de berørte og beklager situasjonen.

- Arvestoff fra den ene prøven har havnet litt over i den neste. Så har de fått positivt svar på klamydia, selv om det er feil, sier leder Fredrik Müller ved avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus, til NRK Østlandssendingen.

Opplæring
Han mener maskinleverandøren, Roche Diagnostics Norge AS, har gitt for dårlig opplæring til sykehusansatte i å rense analyseutstyret.

Det avviser selskapets administrerende direktør Jens Jensen.

- Vi mener vi har gitt god nok opplæring. Det er sterkt beklagelig at dette skjer, men så lenge det er mennesker involvert i testingen så kan slikt dessverre skje, sier Jens Jensen til NRK.

(NTB/Dagbladet).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram