Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planlegger at to og to gutter vil bli fulgt ut om gangen:

Kontrabeskjed om redningsaksjonen:
Blir ikke ført ut av grotta i kveld

- Det er en vanskelig vei gjennom en labyrint av korridorer, med mye dykking og klatring.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har siden 23. juni sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: En lokal guvernør sier fredag kveld ifølge BBC at guttene kan gå, men fortsatt ikke dykke, og at de derfor ikke vil gjennomføre redningsaksjonen i kveld.

- De kan ikke dykke på dette tidspunktet, sier guvernør Narongsak Osottanakorn ifølge The Guardian.

- Planla redningsaksjon

Tidligere fredag sa en dykker som er til stede ved grotta i Thailand, hvor 13 personer er innesperret på den 14. dagen, at redningsaksjonen ville begynne i kveld.

- Det er et kappløp mot tida, for på søndag ventes det store regnbyger. Men vi forblir positive, sa den belgiske dykkeren Ben Reymenants til avisa HLN.

Reymenants befant seg da seg ved grotta nord i Thailand, hvor tolv gutter og deres fotballtrener har vært innesperret siden 23. juni.

Ifølge dykkeren skulle operasjonen egentlig starte i kveld, norsk tid, og planen var å føre to og to gutter ut om gangen, skriver NTB.

Stekningen fra der guttene befinner seg og ut til friheten er anslått å være cirka 800 meter.

image: Kontrabeskjed om redningsaksjonen:Blir ikke ført ut av grotta i kveld

Da guttene ble funnet i live den 2. juli var de alle svake, men i god behold, og de fortalte at de hadde drukket vann fra grottetaket.

Guttene er likevel svekket etter de mange dagene i den mørke grotta, særlig fordi de satt fanget der i flere dager uten mat, skriver CNN, som i går refererte en legerapport der det framkom at to av guttene og treneren lider av både underernæring og utmattelse.

Labyrint

Rapportene om kveldens planlagte redningsaksjon var ikke bekreftet fra offisielt hold. Thailands innenriksminister ankom tidligere i kveld leiren utenfor grotta for å holde en pressekonferanse, ifølge NTB.

Reymenants har i hele dag stått på stand by til å dykke i grotten ved behov.

FANGET I GROTTE: I ni dager har redningsmannskaper forsøkt å redde 13 personer som ble innesperret i ei grotte i Thailand. Video: AP Vis mer

- Det er fortsatt en vanskelig vei gjennom en labyrint av korridorer, med mye dykking og klatring. Men de svømmer med strømmen og synligheten under vann er allerede mye bedre, sier Reymenants.

- Dessuten trenger de ikke å svømme mye. De har oksygenmaske, og de vil nesten alltid bli holdt i hånden av dykkerne. I den tredje korridoren er det luft hvor de kan puste, og her vil de også bli sjekket av en lege. Så er det 1,5 kilometer med klatring, før de endelig ender opp i armene til mamma og pappa, fortsetter han.

Et alternativ til å føre guttene ut av grotta den veien de kom inn, er å bore seg gjennom fjellet, ned til guttene i grotten, ifølge en av Thailands ledende ingeniører.

Alternativet er foreløpig blitt vurdert som svært risikabelt, ettersom fjellet er porøst, og man frykter det vil kollapse over guttene.

Lite oksygen

Det knytter seg nå også en viss bekymring til oksygennivået inne i grotta der fotballaget befinner seg.

Myndighetene opplyser at oksygennivået i grotten har sunket fra 21 prosent (som er normalt) til 15 prosent.

Nå har redningsarbeiderne begrenset med tid til å få guttene ut av grotten, ifølge en marineoffiser.

- Først trodde vi barna kunne bli der inne over lengre tid, men ting har endret seg, og vi har begrenset med tid, sier Apakorn Yookongkaew til nyhetsbyrået AFP.

Guvernør Narongsak Osotthanakor har tidligere uttalt at oksygennivået i hula har blitt kraftig redusert som følge av det store antallet redningsarbeider som jobber i grottenettverket.

Under kveldens pressekonferansen sa han imidlertid at rapporten fra dykkere som har kommet ut av grotten i kveld, er at det går bra med guttene.

Dykker omkom

En av dykkerne som har deltatt i redningsaksjonen i Thailand, døde i natt norsk tid.

Mannen; 37 år gamle Saman Kunan, som tidligere har tjenestegjort i Thai Navy Seal, døde som følge av oksygenmangel.

- Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokka to i natt, sa viseguvernør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorps tidligere i dag.

Dykkeren jobbet med å utplassere oksygentanker i grotta da han døde.

- Han hadde ikke nok oksygen på vei tilbake, sier Boonyaluck.