HAR FUNNET DELER:  I Middelhavet har redningsmannskapene funnet rester av MS804, også levninger etter passasjerene. Jakten på den svarte boksen fortsetter, for å få svar på hva som faktisk skjedde om bord på flyet før det styrtet. Foto: Balkis Press / Abacapress.com / NTB Scanpix
HAR FUNNET DELER: I Middelhavet har redningsmannskapene funnet rester av MS804, også levninger etter passasjerene. Jakten på den svarte boksen fortsetter, for å få svar på hva som faktisk skjedde om bord på flyet før det styrtet. Foto: Balkis Press / Abacapress.com / NTB ScanpixVis mer

Kontrameldig: Sier levningene ikke tyder på eksplosjon på flyet

Rettsmedisinere undersøker nå levningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens redningsmannskapene jakter på de svarte boksene på havets bunn, har rettsmedisinere undersøkt levninger de har funnet i havet. I dag tidlig sa en egyptisk rettsmedisiner nær etterforskningen at levninger tyder på at det var en eksplosjon om bord.

- Den logiske forklaringen er at det har vært en eksplosjon, sier rettsmedisinen anonymt til nyhetsbyrået AP.

Nå går imidlertid lederen for de egyptiske rettsmedisinerne ut og benekter at de har kommet til denne konklusjonen.

- Alt som er skrevet om dette er fullstendig feil, og synsing som ikke kom fra de rettsmedisinske autoritetene, sier Hesham Abdelhamid til det statlige nyhetsbyrået MENA.

Også CNN siterer en rettsmedisiner på at det «er ingen tegn til eksplosjon» på kroppsdelene.

Det store spørsmålet i etterforskningen er fortsatt og har vært: Hva var det som forårsaket ulykken, et terrorangrep eller en teknisk feil?

Ifølge AP er 80 menneskebiter er tatt inn for analyse, og de skal være i svært små deler.

Dette leter de etter Vi kan finne ulike tegn etter en eksplosjon på levninger, sier professor i rettsmedisin, Inge Morild.

- Jeg har aldri sett ofre for eksplosjon i et fly, men det man ser etter ved flyulykker, er om det er fragmenter som er skutt inn i kroppen, som deler av en metallisk innretning eller splinter. Og det blir annerledes skader enn de knusningsskadene man ser når et fly går rett i bakken, sier Morild til Dagbladet.

- Uansett om det er smådeler eller hele deler, vil det være ting som er sprengt inn i kroppen de leter etter under en obduksjon. Da kan man se metallfragmenter og kanskje brannsår, sier Morild.

De pårørende vil ha svar Dagbladet var i helga i Kairo, hvor de pårørende har vært samlet. Stemningen var preget av sorg og frustrasjon, da det ennå ikke er mulig å si hva som faktisk skjedde på flyet.

- Dette er altfor tøft. Vi har det ikke lett, sa en kvinne som trolig ble enke i flystyrten.

- Han skulle komme på besøk hit for å gifte seg. Kona er i Sudan nå, men skulle komme hit i morgen, sa Yacob Mubarak, som mistet broren sin i flystyrten.

Den franske ambassadøren til Kairo, André Parant, fortalte om et vanskelig møte med de pårørende.

- De spør om det fortsatt er håp, om passasjerene kan bli funnet i live, om vi kan finne levningene, om levningene kan tas opp og når, «hva er det som skjer, er dette en ulykke eller et angrep?», sa ambassadøren, og påpekte at dette er spørsmål de ikke kan svare på akkurat nå.

Røyk inne i flyet Ifølge franske etterforskere ble det oppdaget røyk flere steder i flyet før det styrtet.

Flyets ACARS-system sender jevnlig korte oppdateringer om kritisk informasjon ned til bakkestasjoner, og dataene oppdaget røyk på et toalett og i flyets elektronikk bare minutter før det forsvant fra radaren.

Greske øyenvitner skal ha meldt om at de så flammer på himmelen i tidsrommet da flyet forsvant fra radar. Men på analysene av amerikanske satellittbilder er det ikke tegn til noen eksplosjon, ifølge sikkerhetskilder.