Kontrasten til Europa er enorm: Båtflyktninger sendes til lovløs fangeøy - sulter og syr igjen leppene i protest

Nektes asyl i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kontrasten mellom hvordan båtflyktninger håndteres i verden er enorm.

Debatten om hvordan Europa skal takle den store migrasjonsstrømmen over Middelhavet har vært en av de bitreste kranglene i Europa på årevis. Men i slutten av juni ble EU-lederne enige: EU skal hjelpe Italia og Hellas med 40 000 flyktninger, som skal refordeles utover Europa. De klarte likevel bare refordele cirka 32 000, og dermed gjenstår 8000 for å nå målet.

Til nå i år har hele 137 000 mennesker tatt seg over det smale havet. Ute på havet søker redningsbåter støttet av europeiske land etter overfylte flyktningsbåter og frakter dem til greske og italienske havner.

Virkeligheten er en annen langs Australias langstrakte kyst.

Der patruljerer kystvakta for å forhindre at overfylte båter når land. De som likevel kommer seg til land, blir sendt til ei lovløs øy på Papua Ny-Guinea og nektes asyl i Australia. På øya har internerte mistet livet, sultestreiket og sydd igjen leppene sine i protest over forholdene de lever under.

Nekter adgang Den forrige australske statsministeren, Kevin Rudd fra partiet Labor, annonserte i 2013 at asylsøkere som kommer med båt uten gyldig visum, ville bli nektet flyktningstatus i Australia. De skulle heller bli bosatt på Papua Ny-Guinea, etter å ha gjennomgått en evaluering på forvaringsleiren på Manus Island.

På Manus Island på Papua Ny-Guinea ligger leiren hvor asylsøkerne blir tvunget til å bo mens asylsøknadsprosessen foregår. Men søknadsprosessen fører dem ikke nærmere familie og venner i Australia og flere har sittet internert i leiren i over 18 måneder i påvente av saksbehandling.

Folk dør, ingen slipper ut Det er flere personer som har mistet livet i leiren enn som har blitt bosatt i Papua Ny-Guinea, ifølge en rapport fra Human Rights Watch.

I løpet av leirens to års levetid har to asylsøkere dødd. Én ble drept under opptøyer i februar i fjor da lokale innebyggere tok seg inn på området og begynte å slåss med de internerte. En annen døde av blodforgiftning etter at såret hans ble infisert.

Ingen har fått innvilget sin asylsøknad og fått opphold på øya de blir tvunget å måtte bo på. Det er heller ingen politisk vilje på Papua Ny-Guinea for å slippe de internerte ut i samfunnet.

Dette på tross av at det australske departementet for immigrasjon, statsborgerskap og grensekontroll bekreftet i forrige uke at 88 menn har fått flyktningstatus, men fortsatt sitter internert i forvaringsleiren, ifølge The Sydney Morning Herald. 41 andre er blitt overført til et transittsenter, hvor heller ingen får slippe ut i samfunnet ifra.

Sultestreik I januar i år startet de internerte en sultestreik som varte i to uker. Over 700 menn nektet å spise mat eller drikke, og mer enn 15 personer sydde igjen leppene sine. De protesterte over forholdene de måtte leve under i leiren, den lange søknadsprosessen og det faktum at de blir tvangsbosatt i Papua Ny-Guinea, ifølge The Guardian.

Flere av dem som deltok måtte få medisinsk hjelp etter selvskading og minst fire personer fikk hjelper etter å ha svelget barberblad under protesten. Andre fikk hjelp etter å ha kollapset av dehydrering.

Kritisert av FN FNs høykommissær for flyktninger har kritisert Australias offshore-forvaringsleirer, og mener deres politikk er «tilbakesendingsorientert». Australske myndigheter mener politikken deres forhindrer at flere begir seg ut på den farlige ferden over Det indiske hav.

OPPTØYER: Det har oppstått flere opptøyer i forvaringsleiren på Manus Island. Et av dem var dødelige, da lokale innbyggere tok seg inn på leiren og startet en slåsskamp. Politiet skal ha støttet lokalbefolkningen i slåsskampen. Foto: Refugee Action Coalition
OPPTØYER: Det har oppstått flere opptøyer i forvaringsleiren på Manus Island. Et av dem var dødelige, da lokale innbyggere tok seg inn på leiren og startet en slåsskamp. Politiet skal ha støttet lokalbefolkningen i slåsskampen. Foto: Refugee Action Coalition Vis mer

Forvaringsleirene på Nauro og Manus FN er overfylte og skitne, ifølge FN. De mener også at asylsøknadene ikke blir behandlet på en rettferdig og åpen måte, og at dette går utover de internertes fysiske og mentale helse.

Risikerer straffeforfølgelse Ifølge rapporten fra Human Rights Watch var 1056 menn internert på Manus Island på Papua Ny-Guinea etter tall fra 31. oktober 2014.

Ifølge australske medier frykter homofile flyktninger som er internerte på Manus Island straffeforfølgelse og seksuelle overgrep. De frykter også å bli sluppet ut i det fri på Papua Ny-Guinea, hvor samtykkende likekjønnet sex er ulovlig.

I februar 2014 ble det iverksatt en nasjonal undersøkelse for å granske forholdene til de 1 000 barna som er internert i leiren.

Det framgår videre at australske myndigheter har tilbudt asylsøkerne tusenvis av dollar for at de skal returnere frivillig til sine hjemland.

Mangel på empati - Hvis et menneske som flyktning tar seg inn i Australias farvann, har de en plikt til å ikke sende dem tilbake til et land hvor de risikerer forfølgelse, tortur eller å miste livet. Da vil staten måtte stå til ansvar for dette, sier Cecilia Bailliet, jusprofessor ved Universitetet i Oslo, som har spesialisert seg på flyktningrett.

- FNs høykommissær for flyktninger har dialog med Australia om hvor alvorlig situasjonen er, men problemet er at flyktninger i verden møter total likegyldighet. Paven er den eneste som har uttalt seg om at et globalt problem trenger globale løsninger og at verden trenger å vise mer empati, sier Bailliet.

Greske øyer Flyktninger fra Syria, Afghanistan og Eritrea strømmer over Middelhavet med en drøm om et bedre liv i Europa. Fra januar til juni krysset 137 000 mennesker det smale havet, og ifølge FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, flyktet majoriteten av disse fra krig, konflikt og forfølgelse.

INTERNERT: Ifølge rapporten fra Human Rights Watch var 1056 menn internert på Manus Island på Papua Ny-Guinea etter tall fra 31. oktober 2014.
INTERNERT: Ifølge rapporten fra Human Rights Watch var 1056 menn internert på Manus Island på Papua Ny-Guinea etter tall fra 31. oktober 2014. Vis mer

I Middelhavet ledes redningsaksjonene av Frontex, et EU-organ som har ansvar for samordning av EU-landenes kontroll og overvåkning av sine grenser mot ikke-EU-land.

Den norske redningsbåten Siem Pilot bidrar, og har etter tall fra juni reddet 1 100 migranter. På litt over et år har norske sivile skip berget flere enn 5 000 migranter.

Tusenvis av flyktninger er også strandet på under forferdelige forhold på greske øyer, ifølge Leger Uten Grenser. De ber Europeiske ledere, FNs høykommissær for flyktninger og greske myndigheter til å gjøre noe med mottaksforholdene umiddelbart.  

- Situasjonen bryter greske og europeiske forpliktelser overfor asylsøkere og migranter i Hellas, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Hurum reiser selv ned til Middelhavet for å styre nødhjelpsarbeidet om bord på en av Leger Uten Grensers redningsbåter.

PROTESTERER: Protestanter i Sydney bærer bannere med et klart budskap: - Å søke asyl er ikke kriminelt. Steng leirene nå! mener menneskerettighetsorganisasjonen Refugee Action Coalition. Foto:  Richard Ashen / Demotix / NTB Scanpix
PROTESTERER: Protestanter i Sydney bærer bannere med et klart budskap: - Å søke asyl er ikke kriminelt. Steng leirene nå! mener menneskerettighetsorganisasjonen Refugee Action Coalition. Foto: Richard Ashen / Demotix / NTB Scanpix Vis mer

- Å etterlate mennesker til seg selv i forlatte bygninger eller åpne søppeldynger hvor det knapt finnes vann og latriner er ganske enkelt uakseptabelt og setter deres helse i fare, sier Hurum.

Hun mener grekerne ikke kan håndtere den dramatiske situasjonen alene og at det internasjonale samfunnet må bistå det kriserammende landet økonomisk.

LES OGSÅ: Video av blodbad i lovløst farvann funnet på en mobiltelefon etterlatt i en taxi

DÅRLIGE FORHOLD: Et udatert bilde viser en mann som går mellom teltene i asylsøkerleiren på Manus Island i Papua Ny-Guinea. Foto: AFP Photo / Refugee Action Coalition / NTB Scanpix
DÅRLIGE FORHOLD: Et udatert bilde viser en mann som går mellom teltene i asylsøkerleiren på Manus Island i Papua Ny-Guinea. Foto: AFP Photo / Refugee Action Coalition / NTB Scanpix Vis mer
FAKKELTOG: En stor folkemengde hadde samlet seg i Sydney for å hedre Hamid Khazaei. Han ble erklært død etter en akutt blodforgiftning. Han skal ha blitt nektet medisinsk hjelp i flere dager etter å ha fått et kutt i foten på asylsøkerleiren på Manus Island. Foto: Sergio Leyva Seiglie / Pacific Press / Sipa USA / NTB Scanpix
FAKKELTOG: En stor folkemengde hadde samlet seg i Sydney for å hedre Hamid Khazaei. Han ble erklært død etter en akutt blodforgiftning. Han skal ha blitt nektet medisinsk hjelp i flere dager etter å ha fått et kutt i foten på asylsøkerleiren på Manus Island. Foto: Sergio Leyva Seiglie / Pacific Press / Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer