Kontrastene: - Det gjør så vondt

Jannicke Granrud er rammet av alzheimer i tidlig alder. Kona og datteren forteller hvordan det er å se henne forsvinne inn i glemselen.

SYK: Jannicke Granrud levde et helt annet liv før hun fikk alzheimer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SYK: Jannicke Granrud levde et helt annet liv før hun fikk alzheimer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

OSLO (Dagbladet): Kontrastene er store for Hildegunn Fredheim (63) og Nini Granrud (28) denne varme septemberdagen. Sola skinner på Kongen Marina like ved Bygdøy i Oslo. Samtidig er det en stor skygge som henger over dem.

Sammen fikk de den vonde beskjeden i 2016. Kona og mora - Jannicke Granrud - ble diagnostisert med alzheimer som 51-åring.

I dag, onsdag 13. september har de tatt med Jannicke, og hennes støttekontakt Ingrid Wilberg, med på lunsj på deres gode gamle stamsted.

TOMMEL OPP: Jannicke har fortsatt humøret med seg. Selv om hun ikke kan snakke, er det tydelig at hun kjenner igjen de rundt seg, som har vært en del av livet hennes både før og etter sykdommen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOMMEL OPP: Jannicke har fortsatt humøret med seg. Selv om hun ikke kan snakke, er det tydelig at hun kjenner igjen de rundt seg, som har vært en del av livet hennes både før og etter sykdommen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De smiler og ler, og aktiverer Jannicke som ikke kan bruke språket lenger. Det er en jobb som gir glede for dem alle. Men den bærer med seg en hjerteskjærende bismak.

- Det gjør vondt. Nå er vi en liten gjeng her, og da er det mye lettere å holde stemningen god. Det blir litt annerledes når vi er sammen en og en, sier Hildegunn til Dagbladet.

De bestiller to pizzaer, noe som fortsatt er enkelt for Jannicke å spise. Hun spiser de første stykkene for hånd, før støttekontakt Ingrid må hjelpe med å kutte opp de to neste stykkene.

EN KAMP: Nini og Hildegunn gir hverandre en støttende klem i lunsjen. Situasjonen deres er tung, og da trenger man flere å lene seg på. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EN KAMP: Nini og Hildegunn gir hverandre en støttende klem i lunsjen. Situasjonen deres er tung, og da trenger man flere å lene seg på. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hildegunn og Nini forteller om de mange besøkene deres på Kongen Marina sammen med Jannicke. Både før hun fikk diagnosen, og etter. Det er en fin måte for dem å huske hvordan det var, før Jannicke begynte å glemme.

- Hun har alltid vært festens midtpunkt, med freidige spøker og den smittende latteren hennes, sier Nini til Dagbladet.

Delte nyheten i juleferien

Hildegunn husker godt dagen de dro til legen i 2016, og fikk beskjeden de lenge hadde fryktet.

- Jeg var alene med Jannicke da vi fikk beskjeden om at hun hadde alzheimer. Vi besluttet å vente til familien var samlet i jula før vi fortalte om diagnosen. Vi ville ikke at noen skulle sitte alene med den beskjeden, sier Hildegunn.

Da jula kom, og alle var sammen, tok de med barna på en 14 dagers ferie til Gran Canaria for å feire jul og nyttår.

- Da fortalte vi den triste nyheten til alle. Vi fikk tid til å både sørge og hygge oss sammen, sier Hildegunn.

TAPPER: Hildegunn har lenge kjempet for at Jannicke skal få den beste tilretteleggingen. Hun mener det ikke er i nærheten av godt nok tilrettelegging for yngre med demens per dags dato. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAPPER: Hildegunn har lenge kjempet for at Jannicke skal få den beste tilretteleggingen. Hun mener det ikke er i nærheten av godt nok tilrettelegging for yngre med demens per dags dato. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun ønsker å vise kontrasten mellom livet som Jannicke har levd, hennes interesser, og hva hun nå tilbys som ung med demens.

- Vi har flyttet mange ganger for å få bedre hjelp, og i prinsippet vært demensflyktninger. Livet vårt ble snudd på hodet og utviklet seg til en økonomisk katastrofe da begge har måttet slutte å jobbe, sier Hildegunn.

Støttekontakten - og vennen

Sammen med Hildegunn og Nini sitter Ingrid. Hun er Jannickes støttekontakt, og er sammen med henne en dag i uka. De kjenner hverandre fra før, og Jannicke har tidligere vært læreren hennes på en coach-utdannelse.

PASSER PÅ: Ingrid Wilberg og Jannicke ser hverandre hver uke gjennom støttekontaktordningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PASSER PÅ: Ingrid Wilberg og Jannicke ser hverandre hver uke gjennom støttekontaktordningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Plutselig en dag var det Jannicke som trengte hjelp, og da bestemte Ingrid seg for å dedikere arbeidstida sin til å være der for Jannicke. Men hun sier det ikke alltid er lett.

- Det er dager jeg kommer til Jannicke på eldrehjemmet hvor hun bor, og bare begynner å gråte. Det er fryktelig tungt å se en man så opp til slik. Det er bare vanskelig til tider, å se henne bli verre og verre, sier Ingrid.

- Gråt hele kvelden

Mens gjengen sitter og underholder Jannicke, forteller datteren Nini om da hun først merket at moren hennes virkelig hadde forandret seg.

Hun hadde merket at alt ikke var helt som det skulle allerede i 2013, og den da 19 år gamle jenta ble mer bekymret i 2014 da moren fortsatte å glemme ting.

Så kom den vonde episoden i 2016, da hun virkelig forsto at dette var alvorlig, og fryktet at moren hadde demens.

- Det var like før hun fikk diagnosen i 2016. Jeg studerte i Bergen, og hadde kommet hjem etter å ha vært borte i et semester. Da fikk jeg et stort sjokk, sier hun.

GODTVONDT: Det er mye følelser i sving inne på Jannickes rom på Solborg. Her danser hun med Nini, som viser mye omsorg for moren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GODTVONDT: Det er mye følelser i sving inne på Jannickes rom på Solborg. Her danser hun med Nini, som viser mye omsorg for moren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun, Hildegunn og Jannicke var på hytta på Hurum, hvor de skulle flytte gamle ting de ikke ønsket lenger over i kasser som skulle kastes, eller gis bort. Plutselig så hun at moren begynte å ta ut tingene hun nettopp hadde kastet. Da spurte hun Jannicke hva hun drev med.

- Da hun forsto det sa hun ordene som gjorde at jeg skjønte at noe var alvorlig galt. «Jeg har mange gamle minner, men jeg husker ikke det som nettopp har skjedd.» Jeg ble helt sjokkert da hun sa det. Jeg husker jeg gråt hele den kvelden, fordi jeg forsto at det ikke ville bli som før igjen, sier Nini.

SLIPPER IKKE: Nini holder et varmt grep om morens hender i lunsjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLIPPER IKKE: Nini holder et varmt grep om morens hender i lunsjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kongen Marina ligger rett ved Kiel-ferja, og klokka 14 tuter skipet tre ganger, før det seiler av gårde. Jannicke, datteren og kona går bort til brygga for å vinke farvel. som de har gjort så mange ganger før.

Jannicke skal også videre, hjem til eldresenteret i Ski hvor hun nå bor. Vi blir med.

REISER VEKK: Hildegunn, Jannicke og Nini vinker farvel til Kiel-ferga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REISER VEKK: Hildegunn, Jannicke og Nini vinker farvel til Kiel-ferga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kontrastene

En halvtime unna ligger Solborg bo- og aktivitetssenter. Jannicke bor på låst avdeling, for dem med demens. Det er stor aldersforskjell på henne og de andre pasientene.

De siste åra har Hildegunn kjempet for å få tilrettelagte sentre for personer som rammes av demens i tidlig alder.

Hun mener det er en stor forskjell på å være dement i 80-åra og i 50-åra som Jannicke, spesielt på det fysiske planet.

ESTETISK: Jannicke har alltid vært en elegant kvinne. Det sier flere av de som kjenner henne. Hildegunn sørger for å ivareta hennes frisyre og klesstil- Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ESTETISK: Jannicke har alltid vært en elegant kvinne. Det sier flere av de som kjenner henne. Hildegunn sørger for å ivareta hennes frisyre og klesstil- Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun tror at Jannickes tilstand blir raskere dårlig i slike omgivelser.

- Hun trenger å bevege seg, være med andre på samme alder som henne. Jeg tror det kan være god stimuli for alle som får alzheimer i tidlig alder, sier Hildegunn.

Hun ønsker samtidig å påpeke at de som jobber på sykehjemmet gjør så godt de kan. Dette er ingen kritikk av dem.

- Det er ikke lett for dem å få tilpasset aktivitet i forhold til alder og funksjonsnivå. Derfor trengs det spesialtilpasset tilbud til yngre med demens, sier Hildegunn.

- Politikerne bryr seg ikke

Hun har over lengre tid reist rundt i flere byer og holdt foredrag om akkurat dette. På foredragene har hun møtt mange politikere.

- De sier «å det er så vondt å høre på. Dette skal vi gjøre noe med. Jeg tar kontakt med deg om dette temaet snart», men så har jeg aldri hørt noe. Jeg føler de ikke bryr seg om oss, fordi det er så få som rammes tidlig, og «det er ikke der man vinner stemmer», sier Hildegunn.

Vi går inn på Jannickes rom. Det er fullt av permer med bilder fra Jannickes liv. De tar fram den ene og setter seg ned på senga hennes. Alle trekker på smilebåndene idet de blir tatt med til mer problemfrie tider.

MIMRER: Jannicke er ivirig når de åpner minneboka, som de har gjort mange ganger før. Det er på en måte en reise inn i fortida, før Jannicke ble syk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MIMRER: Jannicke er ivirig når de åpner minneboka, som de har gjort mange ganger før. Det er på en måte en reise inn i fortida, før Jannicke ble syk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Etter tittingen i albumet, bestemmer Hildegunn seg for å sette på litt musikk. Jannicke kan ikke snakke lenger, men hun kan fortsatt danse. Og rytmen sitter svært bra.

Den kjente poplåta «Flowers» av Miley Cyrus settes på for full guffe, og Jannicke, Hildegunn og Nini er plutselig oppe og svinger rundt.

VALSEN: Jannicke og Hildegunn danser til Flowers av Miley Cyrus. Selv om Jannicke ikke er tilstede på samme måte lenger, har hun fortsatt rytmesansen i behold. Hun treffer på hvert steg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VALSEN: Jannicke og Hildegunn danser til Flowers av Miley Cyrus. Selv om Jannicke ikke er tilstede på samme måte lenger, har hun fortsatt rytmesansen i behold. Hun treffer på hvert steg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Jannicke har en god rytme, og treffer på hvert skritt sammen med bassen som setter takta. Datter og kone holder rundt henne og smiler med. Bak ligger fortsatt den vonde sannheten.

Demenslinjen

Hildegunn husker fortsatt tida da Jannicke først fikk alzheimer. Hun begynte å bli glemsk, og Hildegunn trengte noen å henvende seg til for hjelp.

- Da fant jeg ingenting. Jeg forsøkte å finne noen som kunne hjelpe meg, og jeg ble helt utmattet av hvor lite som kunne gjøres. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å slutte i jobben for å ta meg av Jannicke.

Demenslinjen fant hun endelig etter å googlet alt som handlet om demens på internett i over et halvt år etter diagnosen.

Demenslinjen drives av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Ringer du til dem treffer du spesialsykepleiere med taushetsplikt som hjelper med å takle pårørende med alzheimer, eller andre demenssykdommer.

Mina Gerhardsen: - Passer ikke

Mina Gerhardsen jobber som generalsekretær i Nasjonalforeningen, og har kjent Hildegunn og Jannicke siden hun begynte i organisasjonen for fire år siden.

- De er veldig viktige for oss. De står i en vanskelig situasjon, spesielt fordi Jannicke har fått alzheimer i en så ung alder. Jeg vet boligsituasjonen ikke er tilpasset Jannickes behov, fordi kommunene sliter med å gi gode tilbud til yngre med demens, sier Gerhardsen til Dagbladet.

TALSPERSON: Mina Gerhardsen kjemper for at mennesker i Norge med demens skal få et bedre liv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TALSPERSON: Mina Gerhardsen kjemper for at mennesker i Norge med demens skal få et bedre liv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Tilbudet er ofte kaffe og sangstund, eller luftetur med folk i rullator. Det passer ikke alltid for yngre som Jannicke. Både for aktivitet og boløsninger trenger vi bedre tilpasning for denne gruppen.

- Er det noen måte å løse denne situasjonen, for mennesker som Jannicke?

- Vi må ta vare på de som rammes av denne forferdelige sykdommen. For de yngre må vi få til mer samarbeid på tvers av kommuner for å få tilpassede tilbud, sier Gerhardsen.

SLIPPER IKKE TAKET: Hildegunn har mistet sin bestevenn og kjærlighet i Jannicke, selv om hun fortsatt er ved hennes side. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLIPPER IKKE TAKET: Hildegunn har mistet sin bestevenn og kjærlighet i Jannicke, selv om hun fortsatt er ved hennes side. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at regjeringen har lagt fram en stortingsmelding som handler om å kunne bo trygt i hjemmet sitt. Gerhardsen forventer at det vil komme penger til dette i det nye statsbudsjettet.

- Det handler først og fremst om eldre - men også om personer i samme situasjon som Jannicke - slik at man kan få ordnet trygge og gode boløsninger før sykehjem blir løsningen, sier Gerhardsen.

PÅ SYKEHJEMMET: Jannicke bor på Solborg sykehjem sammen med den eldre garde. Hildegunn synes arbeiderne der gjør en fantastisk jobb, men skulle likevel ønske at Jannicke kunne bo et sted som egnet henne bedre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ SYKEHJEMMET: Jannicke bor på Solborg sykehjem sammen med den eldre garde. Hildegunn synes arbeiderne der gjør en fantastisk jobb, men skulle likevel ønske at Jannicke kunne bo et sted som egnet henne bedre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Per nå er det ifølge Gerhardsen 2000 mennesker i Norge under 65 år med demens. Hun håper de kan få hjelpen de trenger.

Demensdagen

Den 21. september er den nasjonale innsamlingsaksjon for demens. Da ønsker Nasjonalforeningen å samle inn penger til forskning til de som rammes av demens, og deres pårørende.

- Det finnes jo ingen kur for demens. For å finne det, må det gjøres mer forskning. Det forskes langt mer på kreft og andre sykdommer som får medisinske gjennombrudd. Vi er også opptatt av å være der for de som er berørt, med tiltak som gode møteplasser og grupper for pårørende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer