Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontroll og integrering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir stadig strengere kontroll ved de europeiske lands grenser. Norge er intet unntak. Det var ikke noe ønske om større adgang til riket som er bakgrunnen for inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens studietur til Danmark. Han ønsker nok primært å lære av de «strammingene» som den sittende danske regjering er mest kjent for.

FNs høykommissær for flyktninger har nylig kritisert Schengen-landenes asylsamarbeid, den såkalte Dublin-konvensjonen, som fastsetter at asylbehandling skal skje i det første land flyktningen henvender seg til. Dette fører til betydelig urettferdighet fordi asylbehandlingen varierer sterkt fra land til land. Til Aftenposten sier en representant for FN-organet at Norge bør gå foran for å få til en mest mulig liberal praksis overfor asylsøkerne.

Det er vi enig i. Men også her i landet er det kontrollsiden som får størst oppmerksomhet i det politiske miljøet og i offentligheten forøvrig. Vi har nylig fått avdekket en konflikt mellom den politiske ledelse og UDI når det gjelder en beslutning om en gruppe kurdere. Det er typisk at det er avgjørelsene om opphold eller ikke som vekker engasjement hos våre politikere.

Når tidligere statsråd Erna Solberg i et innlegg her i avisa fredag beskriver en lang rekke tiltak for å vise at også integreringssiden av vår innvandringspolitikk står på den politiske dagsorden, har hun selvsagt rett i det. Mye er gjort de seinere år, blant annet under hennes ledelse. Hun må likevel medgi at situasjonen slett ikke er rosenrød, og at f. eks. arbeidsledigheten er for stor blant innvandrerne. Hun trøster seg rett nok med at den er mindre enn i andre land. Men det er jo også ledigheten i samfunnet forøvrig.

Det er dette som burde være hovedutfordringen i vårt forhold til dem som banker på vår dør, ikke at kontrollen er for slapp, som alltid får stor oppmerksomhet i det politiske miljøet. Vi tror at nettopp politikernes frykt for å få stempel som «liberal» ved grensen, slår tilbake på integrasjonsviljen i det norske samfunn. Rike Norge burde både vise større liberalitet ved inntak, slik høykommissæren ber om, og enda større engasjement i arbeidet med å integrere dem som slipper inn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media