Kontrollederen i større tvil om Støres habilitet

Komiteleder Anundsen (Frp) er etter høringen styrket i sin overbevisning om at Støre burde tatt en habilitets-sjekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomiteleder Anders Anundsen (Frp) har hele veien ment at Støre burde ha gått til Justisdepartementets lovavdeling for en ekstern habilitetsvurdering i forkant av den omstridte millionstøtten. Det mener han fortsatt - med forsterket styrke:

- Høringen har forsterket mitt syn på at Støre helt klart burde ha gått til lovavdelingen i forkant av tildelingen, sier Anundsen til Dagbladet.

Overasket
Han er overrasket over at Støre ikke gjorde dette, særlig i lys av at Støre under høringen sa at han i lang tid hadde vært opptatt av nettopp habilitet.

- Jeg registrer imidlertid at Støre nå selv delvis innrømmer at han burde ha gjort det, i og med at han nå sier at dersom det kommer en ny sak der Tschudi er involvert, så vil han be om en habilitetsvurdering.  Eller, sagt litt overflatisk: Han mener fortsatt at det var riktig å ikke be om habilitetsvurdering i 2008, men at det ikke vil være riktig å gjøre det samme i 2012.

Anundsen er fornøyd med høringen. Han mener den er avklarende, og viser særlig til at Norges Rederiforbund, Tschudi og Støre selv nå er enige om at det var Tschudi som tok initiativ til opprettelsen av senteret, selv om dette prosjektet kan knyttes til det større initiativet "Global Maritime Knowledge Hub".

Men under høringen så Anundsen nødt til flere ganger å gjøre det klart hva saken handler om, nemlig UDs tildeling til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. Prosjektet omliggende rammeverk, er ikke komiteens anliggende, slår han fast.

- Jeg registrere at flere andre var opptatt av å snakke om veldig mye annet.

- Opplevde du det som en bevisst strategi?

- Det er klart det er en strategi å snakke mest mulig om andre forhold enn hva saken dreier seg om.

- Selvgod statråd
- Jeg synes vi så en utenriksminister som sklei på mye av det han har sagt tidligere, til blant annet Dagbladet, sier Venstreleder og medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen Trine Skei Grande.

Hun uttrykker at det er arrogant av utenriksministeren å mene at han kunne vurdere dette habilitetsspørsmålet uten å søke råd.

- Jeg synes vi ser en veldig selvgod statsråd som mener han selv sitter med all den juridiske kompetanse for å vurdere habilitetsspørsmålet, likevel er han uklar på selve definisjonen på habilitet, og hva som skal til for at man vurderes som inhabil, sier Skei Grande.

Hun mener dette underbygges av de få tilfellene Støre har sett at det har vært nødvendig å innhente råd fra Justisdepartementets lovavdeling.

- Vi har en utenriksminister som kun ber områd som en del av et PR-stunt, og da tenker jeg på når han leverte spørsmål til lovavdeling om hans vennskap til kronprinsen var for nært. Det var ingen her på Stortinget som satte spørsmålstegn ved denne relasjonen, sier Skei Grande.

Hun mener det var to viktige momenter som kom frem under dagens høring.

- Vi fikk klargjort at det var Felix Tschudi som var initiativtaker til Senteret for nordområdelogistikk og at han og Jonas Gahr Støre (A) er venner, sier Skei Grande.

Delt komité
Høyres Per-Kristian Foss, også medlem av kontrollkomiteen er ikke enig at alt var like klart etter dagens høring.

- Støre må bestemme seg om hva det er som gjør at han ikke tvilte på sin habilitet. Var det vennskapet mellom Felix Tschudi og ham selv som det ikke var nært nok, eller er det dette at søknaden kom fra Norges Rederiforbundet som var det avgjørende i hans vurdering, sier Foss.
Foss mener det ikke er noe tvil om at forholdet mellom Felix Tschudi og ham selv var et tvilstilfelle.

- Økonomisk var det kun UD og Felix Tschudi som hadde utbytte av dette prosjektet, sier Foss.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil etter en behandling komme med en innstilling. Per-Kristian Foss mener det regjeringspartiene i komiteen kommer til en annen konklusjon enn oposisjonen.

- Regjeringspartiene kommer sikkert til å si at intet var galt og Støre er en helt, sier Foss.

STYRKET TVIL: Leder for kontroll- og konstitusjonskomiten Anders Anundsen er sikrere en noen gang: Støre burde bedt om råd.  Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
STYRKET TVIL: Leder for kontroll- og konstitusjonskomiten Anders Anundsen er sikrere en noen gang: Støre burde bedt om råd. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer