Kontrollen svikter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nok en gang er vi vitne til at revisorselskaper som kontrollerer regnskapene til selskaper med kreativ bokføring, svikter kapitalt. Denne uka ble Sponsor Service slått konkurs med en gjeld på flere hundre millioner kroner. Dette kom tilsynelatende som en bombe på selskapets ansatte, eiere, idretten, allmennheten, styremedlemmene - og revisorselskapet Ernst & Young.

Selskapet slo aldri alarm. I sine revisjonserklæringer gikk Ernst & Young uten forbehold god for Sponsor Services økonomiske stilling og resultat år etter år. Selskapets verdier, som i årsregnskapet for 2001 ble oppgitt til 520,9 millioner kroner, er nå nedskrevet med 328,2 millioner kroner. Det er åpenbart at regnskapene i lang tid har vært ført på en svært kreativ måte.

Dessuten har utviklingen i sponsormarkedet og i Terje Bogens kundeportefølje vært slik at alarmklokkene burde ha kimt i lang tid for fagfolk som tar seg betalt for å påse at alt går riktig for seg. Bogens selskap har mistet den ene kunden etter den andre, blant dem Norges Idrettsforbund. Samtidig har det satset offensivt med oppkjøp av selskaper i flere land.

  • Konkursen i Sponsor Service kommer få måneder etter Finance Credit-skandalen, hvor det internasjonale revisorfirmaet KPMG sviktet. Firmaet risikerer nå søksmål for svære summer av långivende banker som lot seg lure til selv ikke å være aktpågivende nok. Interessant i den forbindelse er at KPMG fikk oppgaven med å revidere revisjonen av WorldCom etter skandalen som involverte det tidligere så velrenommerte revisorfirmaet Arthur Andersen. Her hjemme ble det Ernst & Young som skrev rapporten bankene la til grunn da de anmeldte gründerne i Finance Credit, hvor altså KPMG var revisorer. Vi kan trygt si at miljøet er lite og at ingen av de nevnte revisorgigantene har gjort den jobben som lovverket pålegger dem og som velfungerende markeder forutsetter at de skal.
  • Dette skjer i ei tid da politikerne er opptatt av å få til forenklinger for næringslivet. Den siste tidas skandaler er imidlertid en god påminnelse om hvorfor vi har omfattende kontrollordninger. Både selskaper og deres revisorer er avhengig av krystallklare regler, plettfri vandel og et oppegående Kredittilsyn om de skal opprettholde en nødvendig tillit i markedet.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1028892688


Varnish cache server