Kontrollen truer rettssikkerheten

Myndighetenes måte å kontrollere asylsøkernes forklaringer på, utgjør en alvorlig trussel mot rettssikkerheten. Det fastslår lederen av Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, advokat Jon Rud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rud er særlig kritisk til bruken av anonyme informanter i de land asylssøkerne kommer fra. Verken norske domstoler eller asylsøkernes advokater har adgang til å innkalle informantene som vitner.

- Her kontrollerer den ene part hva som skal tilflyte den annen part i saken. Dette bryter med et viktig rettssikkerhetsprinsipp om at man skal kjenne alle sakens dokumenter og beviser for å kunne imøtegå dem, sa advokat Rud på et seminar om norsk asylpolitikk i Oslo i dag.

Eneste bevis

Rud pekte på at utsagn fra anonyme informanter svært ofte er de avgjørende bevis i asylsaker, og i mange saker de eneste bevis som foreligger.

- De er engasjert og betalt av staten. Vi får ikke anledning til å krysseksaminere dem, og vi får verken vite hvem de er eller hvordan opplysningene er innhentet. Det er heller ikke mulig å vurdere motivene - om det er penger eller personlige motsetningsforhold inne i bildet, sa han.

(NTB)