John Fredriksen-gruppen kontrollerer nå 16 selskaper som sitter på enorme verdier. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
John Fredriksen-gruppen kontrollerer nå 16 selskaper som sitter på enorme verdier. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.Vis mer

Kontrollerer 500 skip og 113 mrd.

Fredriksen-gruppen teller 16 selskaper, hvorav 13 er børsnoterte. Til sammen kontrollerer gruppen nå over 500 skip og rigger.

(Finansavisen.no): - Du vil aldri finne «poison pills» – giftpiller – i noen av våre selskaper. Vi tenker og opptrer som en investor og er positive til konsolideringer og større enheter i bransjene vi opererer, sier Flex LNG-sjefen Øystein Kalleklev.

Onsdag var han blant innlederne på Astrup Fearnleys offshore- og oljeservicekonferanse på Hotel Continental i Oslo. Der presenterte han Seatankers-gruppen, som styres av skipsreder John Fredriksen.

16 selskaper

Etter at Fredriksen og tvillingdøtrene Cecilie og Kathrine har investert deler av formuen som Kapital i fjor høst anslo til 113 milliarder kroner i virksomheter utenom de tradisjonelle kjerneområdene shipping og offshore har antallet selskaper som inngår i gruppen økt til 16, skriver Finansavisen.

Blant disse er eiendomsselskapet Norwegian Property, der Fredriksen eier 59 prosent, og inkassoselskapet Axactor, med en eierandel på 22 prosent. Gassrederiet Avance Gas Holding, der eierandelen etter de siste kjøpene er kommet opp i 20 prosent, er også nytt blant selskapene som defineres som en del av Seatankers-systemet.

Kalleklev anslår eiendomsinvesteringene i gruppen til rundt 1,7 milliarder dollar.

- Og belåningen her er lav, sier han til Finansavisen.

Fish and ships

Gruppen har cirka 16 prosent eierskap i oppdrettskjempen Mowi, tidligere Marine Harvest. Dette selskapet var i fjor den viktigste bidragsyteren til verdiutviklingen i gruppen som følge av en god kursutvikling og kvartalsvise utbytter.

- Mowi har vist at Fish & Ships passer bra sammen, sier Kalleklev, ifølge avisen.

Men fortsatt er det nok av skip og rigger i porteføljen. Hvis offshore serviceskipskjempen Solstad Offshore inkluderes, kontrollerer Seatankers i dag en flåte på 504 fartøyer, ifølge Kalleklevs ferske data.

Fredriksen og selskapene i gruppen har siden 2004 bestilt 352 splitter nye skip og rigger, de fleste på sør-koreanske og kinesiske verft, skriver Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Ser åpenbar risiko - og betydelig oppside
Bitcoin falt over fem prosent på én time