Jobbet med rassikring i Gjerdrum

Kontrollerte seg selv

Firmaet JR Anlegg AS hadde ansvaret for å utføre de store skredsikringstiltakene i Nystulia i Gjerdrum. JR Anlegg hadde også ansvaret for å kontrollere sitt eget arbeid.

USIKKER GRUNN: Før selve boligbyggingen startet i Nystulia i Gjerdrum, prosjekterte NGI grunnleggende sikringstiltak. Anleggsfirmaet Johan Rognerud AS (nå JR Anlegg) utførte tiltakene. Begge firmaer var ansvarlig for å kontrollere eget arbeid. Foto: Berit Roald / NTB
USIKKER GRUNN: Før selve boligbyggingen startet i Nystulia i Gjerdrum, prosjekterte NGI grunnleggende sikringstiltak. Anleggsfirmaet Johan Rognerud AS (nå JR Anlegg) utførte tiltakene. Begge firmaer var ansvarlig for å kontrollere eget arbeid. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter det katastrofale kvikkleireskredet i Nystulia på Ask i Gjerdrum dagen før nyttårsaften har det hersket usikkerhet om hvem som hadde ansvaret for hva under utbyggingen av området for 15 år siden.

Ved gjennomgang av dokumentene i byggesakene, som nå etter hvert frigis, og med oppfølgende bekreftelser fra aktørene, kan Dagbladet fastslå følgende:

  • De grunnleggende skredsikringstiltakene i Nystulia skulle utføres som eget prosjekt, og avsluttes før byggingen av selve boligene startet.
  • NGI, Norges Geotekniske Institutt, hadde ansvaret for å prosjektere de geotekniske skredsikringstiltakene som da skulle gjennomføres. Samtidig hadde NGI ansvaret for å kontrollere prosjekteringen. Dette er to ulike tillatelser (godkjenninger som ansvarlig foretak) gitt av Gjerdrum kommune.
  • Firmaet JR Anlegg, den gang kalt Johan Rognerud AS, hadde ansvaret for å utføre de prosjekterte tiltakene. Det var altså anleggsmaskiner og folk fra dette firmaet som planerte grunnen, flyttet masser og laget fyllinger, etter anvisninger fra NGI. Etterpå kontrollerte det samme firmaet om skredsikringstiltakene de hadde gjort, var tilfredsstillende. Også dette var i tråd med to ulike tillatelser fra Gjerdrum kommune.

Vil bidra med info

Dagbladet har stilt en rekke spørsmål til Johan Rognerud AS, som i dag heter JR Anlegg og er eid av AF Gruppen, blant annet om det foreligger en egen sluttrapport for kontrollen av at sikringstiltakene ble utført slik de skulle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer