Kontrollfrikene er blitt venner

Anundsen og Kolberg kranglet så busta føyk under Støre-saken. Nå er tonen en helt annen.

Oslo 20120619. Martin Kolberg og Anders Anundsen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Oslo 20120619. Martin Kolberg og Anders Anundsen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har hatt mye å gjøre denne våren. Etter Dagbladets avsløringer om grove feil i flere tilskuddsordninger ble det bestemt at tilskuddsordningene i alle departementer skulle granskes.

Todelt
I den såkalte Støre-saken ble komiteen delt i to. Regjeringspartiene, med Martin Kolberg (Ap) i spissen, mente det ikke var noe grunnlag for det opposisjonspartiene la frem.

- Det var ikke grunnlag for den vurderingen som ble lagt frem, den historiefortellingen som ble skapt, sier han.

Opposisjonspartiene, med komiteleder Anders Anundsen (Frp) i front, mente derimot at Støre feilinformerte og at det var grunnlag for merknadene.   

En ting i denne saken er de derimot enige om;

- Dette kan vi diskutere i årevis, og fortsatt ikke bli enige. 

Da merknadene til innstilingen lå klare ble det høy temperatur mellom de to politikerne. Begge beskyldte den andre for å drive politisk spill. Nå er de derimot venner igjen. 

Gode og onde dager
- Vi kom raskt inn i sporet igjen. Det ville vært en helt umulig situasjon hvis sånne enkelthendelser skulle påvirke samarbeidsklimaet. Vi er profesjonelle politikere som klarer å håndtere gode og onde dager, sier Anundsen.

- Det er en merkelig misforståelse at vi er uvenner. Det er en reell uenighet, men det betyr ikke at vi ikke er venner på det personlige plan. Det blir selvfølgelig anstrengt, uenighetene oss i mellom er ikke et skuespill, sier Kolberg. 

- Komiteen skal ikke brukes som en arena for politisk spill, sier han videre. 

- Men dere beskyldte hverandre for nettopp dette?

- Det må vi leve med fra tid til annen, at den ene mener den andre part driver med noe annet enn det den driver med. Men det kan ikke bli hovedregelen, sier Anundsen. 

Vellykket
- Så langt vil jeg si granskningen har vært vellykket, sier Anundsen. 

- Hovedregelen er at tilskuddsforvaltningen er god. Med relativt få unntak er konkrete feil og mangler ganske lavt av omfang. Men det er noen enkelttilfeller, og de fleste departementer sier også at det er forbedringspotensiale i forhold til å komme seg ut av gråsoner, sier han, før han fortsetter; 

- Men utover de enkelteksemplene som vi har sett i media så er det relativt bra.  

- Så det noen kalte "korrupsjonslignende tilstander" kan jeg med bred penn anslå var feil, sier Kolberg. 

Komiteen mener at granskningen har vist at det har vært en nødvendig og god gjennomgang, som vil gjøre forvaltningen enda bedre. 

- Vi har vært enig hele tiden om at det var behov for en slik runde. Særlig etter at Lysbakken sa at det ikke bare var i hans departement det var grunn til å se på tilskuddsordingene. Da var signalet gitt, sier Kolberg. 

Kolberg er ikke overrasket over de feilene  som er funnet.

- Ikke misforstå uttrykket, men det er nesten naturlig at en forvaltning glir inn i en praksis. Da bevilges det penger mer på automatikken enn det burde gjøres, sier Kolberg. 

Kontrollhøring
1. oktober skal det være en kontrollhøring, med justisministere, finansministere og statsrådene fra Barne- og likestillingsdepartementet fra 2005 til nå. Deretter kommer komiteen til å gi sin innstilling til Stortinget. 

- Fokuset vil være hva som er konkret gjort for at dette ikke skal skje igjen, sier Anundsen.

Nå skal vi ikke forskuttere for mye, men jeg tror vi ligger godt an til at det skal bli, i all hovedsak, veldig samstemmighet rundt konklusjonen om dette, sier Kolberg.