REDEGJØR: Politiets innsatsleder Thor Langli forteller om hendelsene i regjeringskvartalet 22. juli til kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp, t.v.) og Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
REDEGJØR: Politiets innsatsleder Thor Langli forteller om hendelsene i regjeringskvartalet 22. juli til kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp, t.v.) og Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIXVis mer

Kontrollkomiteen i Høyblokka og på Utøya

På befaring før 22. juli-høringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før Stortinget starter på de omfattende 22. juli-høringene, dro kontroll- og konstitusjonskomiteen på befaring til regjeringskvartalet og Utøya.

Komiteen ble mandag formiddag tatt imot i Grubbegata av politioverbetjent Thor Langli i Oslo politidistrikt. Den erfarne politimannen var innsatsleder de første timene etter at terrorbomben smalt rett utenfor døra til Høyblokka i regjeringskvartalet, og en av de første som kom til det kaotiske åstedet.

- De redegjørelsene vi fikk fra dem som var til stede de første minuttene etter bomben, ga et veldig sterkt inntrykk. Det er ikke alt en kan lese seg til, så å ha disse øyeblikksbildene med seg i vårt arbeid, tror jeg er veldig verdifullt, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NTB etter befaringen i regjeringskvartalet.

Komitémedlemmene dro deretter direkte videre til Utøya for en befaring på øya der 69 personer ble drept av terrordømte Anders Behring Breivik.

- Det er en nødvendig og riktig befaring, men det blir spesielt. Det blir ikke mer alvorlig enn dette med tanke på den jobben vi skal gjøre i komiteen, sier Anundsen.

De neste ukene skal komiteen grave i forklaringene fra statsråder og embetsverk om hva som kunne vært gjort bedre før og under 22. juli.

(NTB)