Kontrollkomiteen krever nye svar av Anundsen

- Ekstremt alvorlig.

TAUS: Justisminister Anders Anundsen har foreløpig nektet å kommentere påstandene om at han inngikk en byttehandel med KrF og Venstre for å unngå mistillit i forbindelse med asylbarnsaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAUS: Justisminister Anders Anundsen har foreløpig nektet å kommentere påstandene om at han inngikk en byttehandel med KrF og Venstre for å unngå mistillit i forbindelse med asylbarnsaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et gruppemøte i Kontroll- og konstitusjonkomiteen i dag, ble det besluttet at komiteen skal sende brev til justisminister Anders Anundsen hvor de ber ham å redegjøre for påstanden om en byttehandel med KrF og Venstre i asylbarnsaken.

- Bakgrunnen er at dersom Anundsen har brukt sin posisjon som statsråd til å fri seg fra opposisjonell kritikk, så er det ekstremt alvorlig. Spillereglene for politikken må være hevet over de daglige politiske sakene, sier Bård Vegar Solhjell (Sv) til Dagbladet.

Han forteller at kontrollkomiteen var delt i dette spørsmålet, men at stemmer fra de tre partiene Sv, Sp og Ap er tilstrekkelig for å sende brev på vegne av komiteen.

Anundsen har tidligere nektet å svare på direkte spørsmål om påstandene om en byttehandel, men Solhjell tror det vil stille seg annerledes nå.

- Jeg tror Anundsen vil tenke litt annerledes når kontrollkomiteen sender brev, og det ikke lenger er en enkeltperson som etterspør svar. Mitt råd til Anundsen vil være å belyse saken. Det er veldig alvorlig for en statsråd hvis en slik påstand vil henge fritt.

- Kan det bli en ny høring hvis Anundsen ikke vil svare?

- Det vil jeg ikke utelukke. Men vi kan samtidig ikke tvinge noen som ikke ønsker å svare, til å svare. Men i første omgang tror jeg Anundsen forstår at dette er en alvorlig sak, svarer Solhjell.

Justisdepartementet opplyser at Anundsen sitter på et fly, og derfor ikke har mulighet til å kommentere saken overfor Dagbladet.

Påstander om byttehandel Bakgrunnen for at Anundsen igjen var et punkt på programmet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen, er mistanken om at Anundsen forsøkte å forhandle seg bort fra kritikk og mistillit fra KrF og Venstre under arbeidet med asylsaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen, slik Dagsavisen skrev 25. mars.

I bytte skulle Anundsen ifølge avisen sørge for gjennomslag for samarbeidspartienes krav om å hente asylbarna hjem.

Både Bergens Tidende og NRK har i etterkant sitert sentrale kilder på det samme.

- Ikke brudd på grunnloven Anundsen har høstet mye kritikk i kjølvannet av disse påstandene, men ifølge jussprofessor Eirik Holmøyvik ved UiB vil det beskrevne forsøket på hestehandel ikke være i strid med grunnloven eller annet regelverk.

- Konstitusjonelt og juridisk er det ikke problematisk om Anundsen har forsøkt å få til en slik avtale. Men det vil være et klart brudd med parlamentarisk skikk og bruk. Statsråden bør la kontrollsaken gå sin gang, uten å prøve å sparke beina under prosessen ved å gjøre avtaler på bakrommet, sa Holmøyvik til Bergens Tidende i går.

Sps medlem i kontroll­komiteen, Per Olaf Lundteigen, sa til Dagbladet i forkant av møtet at han ikke trodde det kom til å bli en ny høring, ettersom det foreløpig ikke er noen som har villet stå fram og bekrefte historien som er referert av en rekke medier.

Ifølge Bergens Tidende, sto komiteen overfor tre alternativer i dag:

1) Anders Anundsen innkalles til en ny høring hvor han må forklare seg om det som foregikk mellom ham og samarbeidspartiene.

2) Kontrollkomiteen stiller Anundsen skriftlige spørsmål. Det kan igjen bli fulgt opp med høring, om behovet skulle være til stede.

3) Kontrollkomiteen unnlater å følge opp saken nå, men overlater til Stortinget og de ulike partiene å følge den opp når Stortinget i plenum skal drøfte komiteens innstilling og votere over mistillitsforslaget mot justisministeren senere i vår.

Vil ikke kommentere Lundteigen reagerte på Dagsavisens artikkel og stilte samme dag Anundsen et skriftlig spørsmål om saken.

Anundsen sendte følgende svar tilbake:

«Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som verken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere verken Stortinget eller enkelt­representanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet».

Vil ikke slippe saken Jette Christensen uttalte i går følgende til NTB:

- Ap er i løpende dialog med saksordføreren om dette temaet. Vi forsøker å finne ut hvordan Stortinget og offentligheten best kan opplyses. Jeg registrerer at statsråden ikke ønsker å svare. Samtidig er det jo ikke uvanlig at det arrangeres tilleggshøringer når det kommer nye opplysninger i en sak, sier Christensen til NTB.

Onsdag i forrige uke kom samarbeidpartiene til slutt til en avtale i asylbarnsaken.

Avtalen går i hovedsak ut på at barn som er uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015, og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, skal få sine saker behandlet på nytt.

Fakta om asylavtalen

• Barn som er uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015 — datoen for instruks som sikrer at lengeværende barn får ny vurdering — og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, skal få sine saker behandlet på nytt. Dette gjelder dem som ikke har fått prøvd sin sak etter de nye reglene fra desember 2014. Anmodningen om å få omgjort avgjørelsen må fremmes fra utlandet.

• Utlendingsnemnda (UNE) skal sammen med frivillige organisasjoner forsøke å ta direkte kontakt med de familiene det gjelder.

• Internering av barn skal bare skje i forbindelse med tvangsretur eller etter andre hjemler i utlendingsloven. Politiets utlendingsenhet (PU) skal unngå i det lengste at barn oppholder seg på utlendingsinternatet. Dersom foreldre med barn blir fengslet etter utlendingsloven, skal barnevernet kontaktes i alle saker hvor oppholdet er over 24 timer.

• Utlendingsloven endres for å forhindre gjentatt familieinnvandring basert på flerkoneri.

• Frist for fremsettelse av krav om familiegjenforening uten underholdskrav endres til seks måneder etter oppholdstillatelsen er gitt. I dag er fristen tolv måneder.

• Utlendingsdirektoratet får midler for vurdering av beskyttelsesbehovet i saker der grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosiale eller humanitære forbedringer i hjemlandet.

• Flyktninger som drar på besøk til hjemlandet, kan få tilbakekalt oppholdstillatelsen.

• Hver fjerde til sjette uke skal Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide møte justisminister Anders Anundsen (Frp) for å følge opp samarbeidsavtalen.

Kilde: Regjeringen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer