Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøtiltak i regnskogen

Kontrollkomiteen med kritikk mot Norges største klimatiltak

Forventer at klimaministeren tar grep for bedre kontrollen med Norges milliardsatsing på regnskog.

MÅ REDDES: Bevaring av tropisk regnskog, som her i Amazonas i Brasil, er nødvendig for å nå målene i Parisavtalen. Norge har i over ti år engasjert seg sterkt for å redde regnskogen, men satsinga har fått kritikk etter en knusende rapport fra Riksrevisjonen tidligere i år. Foto: Carl De Souza / AFP Photo / NTB Scanpix
MÅ REDDES: Bevaring av tropisk regnskog, som her i Amazonas i Brasil, er nødvendig for å nå målene i Parisavtalen. Norge har i over ti år engasjert seg sterkt for å redde regnskogen, men satsinga har fått kritikk etter en knusende rapport fra Riksrevisjonen tidligere i år. Foto: Carl De Souza / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før sommeren kom Riksrevisjonen med en knusende rapport om den norske regnskogsatsinga, der de skrev at resultatene er forsinkede, klimaeffekten er usikker, og at risikoen for økonomiske misligheter ikke blir fulgt godt nok opp.

Gjennom regnskogsatsinga har Norge bladd opp over 23 milliarder kroner siden 2008, og det regnes som Norges desidert viktigste internasjonale klimatiltak.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har nå gått gjennom rapporten og levert en enstemmig innstilling til Stortinget. De forventer nå at Regjeringa, ved klima- og miljøminister Ola Elvestuen, tar Riksrevisjonens funn på alvor.

Komiteen skriver at de deler «i all hovedsak synet på de funnene som Riksrevisjonen har kommet fram til», men at de er av den oppfatning at de innenfor regnskogsatsinga er tiltak som har «særs god effekt» og andre tiltak som har mindre effekt.

- Urovekkende

Under behandlingen av rapporten i høst reiste medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen til Brasil og besøkte flere prosjekter i Amazonas som har fått støtte gjennom norske regnskogpenger.

Komiteen skriver at de mener deler av Riksrevisjonens rapport kunne sett annerledes ut, dersom Riksrevisjonen selv hadde reist ut i felt for å undersøke forholdene.

De kaller det likevel «urovekkende» at risikoen for økonomisk mislighold ifølge Riksrevisjonen ikke blir fulgt godt nok opp, og mener det er «sterkt kritikkverdig» at Norge ikke har hatt en tøffere linje når det har kommet melding om pengerot hos samarbeidspartnere.

- Har vært en riktig satsing

Kontroll- og konstitusjonskomiteen er også urolige for at få andre land har interessert seg for å bli med å betale skogland for å ta vare på regnskog, og mener det bør gjøres mer for å sikre at pengene Norge bruker faktisk fører til reelle reduksjoner i utslipp av klimagasser.

Til tross for dette er konklusjonen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen at det har vært riktig av Norge å satse på å redde tropisk regnskog som et klimatiltak.

«Klimarealisten» Carl I. Hagen

Den eneste politikeren i kontroll- og konstitusjonskomiteen som ikke sa seg enig i skogsatsingen har vært fornuftig, er Fremskrittspartiets Carl I. Hagen.

Grunnen til det, står det i innstillingen, er at Hagen - i motsetning til et overveldende flertall av verdens klimaforskere - mener at det «i all hovedsak» er «naturen og planeten selv» som er årsaken til klimaendringene.

Hagen mener derfor det er «meget uklokt» at Norge skal «bruke store beløp for å redusere utslipp av den livgivende gassen CO2».

Kritisk til rapporten

Klima- og miljødepartementet har sagt at de kommer til å følge opp Riksrevisjonens rapport, men har avvist at eksemplene som ble trukket fram gir grunnlag for å hevde at de ikke følger opp risikoen for økonomiske misligheter godt nok.

Dagbladet har tidligere skrevet at deler av Riksrevisjonens rapport ble møtt med hoderysting i Klima- og miljødepartementet.

Ola Elvestuen mente rapporten på flere punkter var «misvisende», ga «et ufullstendig bilde» og underspiller at «klima- og skoginitiativet har oppnådd en rekke meget gode resultater».

Klima- og miljødepartementet vil ikke kommentere innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen før Ola Elvestuen har svart Stortinget i neste uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!