REAGERER: Den nye forsvarsavsløringen blir et hovedtema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtes i ettermiddag. Sentrale medlemmer åpner allerede for en ny kontrollhøring. Bildet er fra den forrige, 30. mars, om forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika. 
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
REAGERER: Den nye forsvarsavsløringen blir et hovedtema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtes i ettermiddag. Sentrale medlemmer åpner allerede for en ny kontrollhøring. Bildet er fra den forrige, 30. mars, om forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Kontrollkomiteen rystet: Ber Søreide forklare seg om ny forsvarsavsløring

Samles i ettermiddag for å kreve flere svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledende medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite reagerer kraftig på helgens avsløring rundt lastebileksport til skrekkregimet i Eritrea. Nå blir saken et hovedtema når komiteen trer sammen i møte senere i ettermiddag.

- Her seiler det opp mot en høring nummer to, sier Helge Thorheim (Frp), som er komiteens saksordfører i «Nigeriabåt-saken».

Også Hans Fredrik Grøvan (KrF) tar til orde for en ny høring i saken. I gårsdagens avis gjorde han det klart at departementet har et ansvar for å stoppe salget.

- Her begynner det å brenne under beina på ledelsen i Forsvarsdepartementet som dypt har beklaget det som skjedde med båtene. Og så lar de dette skje til tross for at sanksjonskomitéen har påvist ulovlig eksport, sa Grøvan.

Tvinger Forsvaret til å selge  I en rapport til FNs sikkerhetsråd sommeren 2013 fastslo FNs sanksjonkomite for Eritrea og Somalia at Kongsberg-selskapet AS Roger Jensen co. ltd eksporterte tunge kjøretøy til skrekkregimet i Eritrea. Kjøretøyene var kjøpt på overskuddsalg fra Forsvaret i Norge og Danmark.

Høsten 2013 ble Roger Jensen anmeldt av UD, og satt under etterforskning av PST. Forsvaret stanset alt salg til selskapet og stengte dem ute fra alle overskuddsauksjoner.

Men Jensen klaget til Forsvarsdepartementet og vant fram. I mars i fjor påla departementet Forsvaret å oppheve salgsforbudet til tross for at selskapet fremdeles er under etterforskning, der Forsvaret, Tollvesenet, PST og UD skal ha avdekket flere mulige forsendelser til Eritrea som bryter de strenge sanksjonene mot skrekkregimet.

- Stygge paralleller - Jeg er veldig overrasket. Nå frykter jeg at det vi har opplevd med marinefartøyene bare er toppen av isfjellet. Dette vil bli et tema på møtet i ettermiddag, sier Helge Thorheim.

Han kan ikke forstå at departementet kan fortsette salget.

- Om ikke annet, finnes det en etisk hjemmel for å toppe dette, sier han.

Komiteleder Martin Kolberg vil be om en skriftlig redegjørelse fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Han mener helgens avsløringer løfter alvoret betraktelig i den allerede pågående høringssaken om Nigeriabåtene.

- Her ser jeg noen stygge paralleller med båtsaken. Hvis dette er et mønster, har både Forsvaret og vi et stort problem. Nå må vi seriøst vurdere hva vi skal gjøre i komiteen. Det naturlige vil være å først be forsvarsministeren redegjøre for hva som har skjedd.

Heller ikke han kan forstå hvordan Søreide kan oppheve salgsforbudet mot den mistenkte maskinhandleren fra Kongsberg.

- Det er en juridisk forståelse som jeg stiller meg helt uforstående til. I lys av hva statsråden og fremtredende representanter fra Forsvaret sa under høringen, om at hvis de hadde visst det de vet i dag hadde de aldri solgt båter til stråselskapet CAS Global, så er det jo merkelig at de nå sier at de ikke kan stenge ute selskapet som her har solgt lastebiler til Eritrea. Det er en merkelig dobbeltkommunikasjon, sier Kolberg.

- Vanskelig å forstå Bård Vegar Solhjell (SV) sier også han er åpen for en ny høring.

TIL ERITREA: Avsløringen om hvordan forsvaret fortsatt tvinges til å handle overskuddsmateriell med AS Roger Jensen i Kongsberg vekker oppsikt. I en rapport fra FNs sikkerhetsråd føres det bevis for hvordan selskapet har brutt våpenembargoen mot Eritrea ved å selge lastebiler fra Forsvaret til skrekkregimet i landet. Foto: FN
TIL ERITREA: Avsløringen om hvordan forsvaret fortsatt tvinges til å handle overskuddsmateriell med AS Roger Jensen i Kongsberg vekker oppsikt. I en rapport fra FNs sikkerhetsråd føres det bevis for hvordan selskapet har brutt våpenembargoen mot Eritrea ved å selge lastebiler fra Forsvaret til skrekkregimet i landet. Foto: FN Vis mer

- Men jeg vil først høre forsvarsministerens forklaring før jeg tar stilling.

- Dette er en svært alvorlig sak. Den reiser spørsmålet om vi har å gjøre med et systemproblem, ikke bare en enkeltsak. Det er vanskelig å forstå at dette får fortsette. Jeg vil be forsvarsministeren avklare det umiddelbart, sier han.

Rasmus Hansson i De Grønne sitter også i kontrollkomiteen. Han foreslår at lastebilavsløringen legges inn som en tillegshøring i båtsaken.

- Regjeringen pådrar seg et alvorlig troverdighetsproblem i saker om våpeneksport. Forsvarsministeren sa hun ville grepet inn mot salget av marinefartøyer hvis hun hadde hatt informasjon. I lastebilsaken fikk hun informasjon, men bruker den til å hindre Forsvarets Logistikkkorganisasjon i å gjøre jobben sin og stanse salget, sier Hansson.

- Når lastebilsaken kommer på toppen av marinefartøysaken må forsvarsministeren vise dømmekraft og handlekraft. Vi har fått det motsatte, sier han.

Nestleder i komiteen, Michael Tetzschner (H), er klar over at saken vil bli fulgt opp umiddelbart.

- Slike oppslag pleier vi å reagere på. Her må vi sende statsråden et brev og be om en redegjørelse, sier han.

Tetzschner utelukker ikke at det kan føre til en ny høring av forsvarsledelsen.

- Nå har vi sett for oss å ha ytterligere en høringsdag i båsaken, blant annet for å høre tidligere forsvarsminister Faremo. Denne saken har helt klart et tematisk slektskap, og begge må belyses. Derfor ser jeg ikke bort i fra at det kan bli behov for å høre flere, sier han.

MÅ FORKLARE: Kontrollkomiteen vil i ettermiddag be forsvarsminister Ine Eriksen Søreide komme med en redegjørelse til Stortinget etter de nye avsløringene. For snaue to uker siden måtte hun og utenriksminister Børge Brende forklare seg i Nigeriabåt-saken.
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MÅ FORKLARE: Kontrollkomiteen vil i ettermiddag be forsvarsminister Ine Eriksen Søreide komme med en redegjørelse til Stortinget etter de nye avsløringene. For snaue to uker siden måtte hun og utenriksminister Børge Brende forklare seg i Nigeriabåt-saken. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer