Kontrollkomiteen vil avgradere den hemmelige rapporten om terrorsikring

Kontroll- og konstitusjonkomiteen ber Stortinget instruere regjeringen om å avgradere det konfidensielle sammendraget fra Riksrevisjonen om terrorsikring.

PARLAMENTARISK HISTORIE: Martin Kolberg (Ap) kaller vedtaket om å instruere Stortinget til å avgradere rapporten som parlamentarisk historie. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
PARLAMENTARISK HISTORIE: Martin Kolberg (Ap) kaller vedtaket om å instruere Stortinget til å avgradere rapporten som parlamentarisk historie. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Avgjørelsen er fattet mot stemmene til Høyre og Frp.

Komiteens leder, Martin Kolberg (Ap) kaller vedtaket parlamentarisk historie i etterkrigstiden.

Dagens Næringsliv offentliggjorde i forrige uke sammendraget av rapporten, som viser hvordan politiet og Forsvaret har sviktet i å beskytte bygninger, infrastruktur og samfunnskritisk virksomhet fra terrorhandlinger.

- Spesielle skritt

Kolberg viser til at en samlet komité hele tiden har ment at sammendraget burde kunne offentliggjøres.

- Nå går vi altså til det spesielle skritt å invitere Stortinget til å overprøve regjeringen i dette spørsmålet. Det er det vi tar initiativet til, sier Kolberg.

Det vil kreve en særlov fra Stortinget å gjøre som komiteen ber om. Kolberg bemerker at de to statsmaktene vil stå mot hverandre.

Flertallet mente det er nødvendig å avgradere sammendraget, som handler om svikten i politi og Forsvaret til å forsvare sentrale bygninger og infrastruktur i en krisesituasjon. Riksrevisjonen laget et sammendrag av sine funn nettopp med tanke på at det skulle kunne offentliggjøres, men regjeringen bestemte at det skulle holdes hemmelig.

- Alvorlig

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har avvist at det lå politiske motiver bak beslutningen om å unnta fra offentlighet Riksrevisjonens beredskapsrapport.

- Alle typer lekkasjer av gradert informasjon er alvorlig. Det er ingen unntak i denne sammenheng, sa Søreide.

Opposisjonen på Stortinget har kritisert regjeringen for å holde tilbake sammendraget, som Riksrevisjonen selv utarbeidet med tanke på offentliggjøring. Nå ber altså Kontroll- og konstitusjonkomiteen om avgradere samarbeidet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener beslutningen må forstås som et forsøk på å dekke over alvoret i saken, men det avviser forsvarsministeren på det mest bestemte.

- Sikkerhetsloven beskytter ikke mot politisk kritikk. Stortinget og Riksrevisjonen har hatt tilgang til all informasjon hele veien. At sammendraget er gradert, er basert på en faglig vurdering, har Søreide sagt til NTB.

På spørsmål om hun mente Norge er blitt mindre trygt som følge av DNs offentliggjøring, svarte hun som følgende

- Det er vanskelig å svare ja eller nei på. Det handler om helheten i informasjonen som er tilgjengelig, altså at informasjonen samlet sett kan være av stor etterretningsmessig verdi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer