Kontrollkomiteen vil se DnB NOR-notatet

Presser statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité forlanger at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utleverer det omstridte notatet i DnB NOR-saken.

- Først av alt skal vi sende et brev til Statsministerens kontor og be om innsyn, så får vi se om svaret gir grunnlag for å åpne en sak, sier komitéleder Lodve Solholm (Frp) til TV 2.

Kristelig Folkepartis Ola T. Lånke som også sitter i kontrollkomiteen, sier det er vanskelig å forsvare hemmelighold av dokumentet når det allerede er oversendt Kredittilsynet.

- Det er nødvendig å få innsyn i det som har foregått i denne saken som har eskalert ganske mye, sier Solholm.
- Alvorlig
Fremskrittspartiets Ulf Leirstein fikk i likhet med tre journalister i VG, Dagens Næringsliv og TV 2 avslag på sin innsynsbegjæring, fordi dokumentet regnes som internt etter offentlighetsloven. Avgjørelsen ble påklaget, men opprettholdt av Kongen i statsråd fredag.

- Jeg synes det er ganske alvorlig at Statsministerens kontor nekter stortingsrepresentanter innsyn i en særs alvorlig sak, sier Leirstein til NTB.

Han er forundret over at Stoltenberg ikke ser at han selv tjener på å offentliggjøre dokumentet, hvis det er så uskyldig som statsministeren hevder.

- Ved å holde notatet skjult, nører Stoltenberg oppunder mistanken om at han har noe alvorlig å skjule, noe som kan sette regjeringen i et dårlig lys, sier Leirstein.


- Personlige nedtegnelser
Stoltenberg sier spørsmålet om meroffentlighet er vurdert på nytt i klagerunden, men at han likevel er kommet til at innsyn ikke skal gis.

- Vi betrakter dette som personlige nedtegnelser til eget bruk, sier Stoltenberg. I avslaget vises det dessuten til at dokumentene ikke har en form som gjør dem egnet for en presentasjon utad.

Dokumentene det er snakk om, omfatter stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersens egne notater fra sine samtaler med DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke.

PRESSET: Statsminister Jens Stoltenberg.

PRESSET: Statsminister Jens Stoltenberg. Vis mer

- Vi har sendt notatene til tilsynsmyndighetene, men selv om et kontrollorgan som Kredittilsynet får tilgang til et internt dokument, er det fortsatt internt etter offentlighetsloven, sier Stoltenberg, som avviser å kommentere saken ytterligere.

- Økokrim etterforsker nå spørsmålet om innsideinformasjon er gitt og behandlet på en gal måte i DnB NOR. Det vil være galt av meg å gå lenger i min omtale av denne saken.


Ingen forståelse
Leirstein har ingen forståelse for Stoltenbergs argument om at det er snakk om «personlige nedtegnelser».

- Tvert imot. Her har det kommet påstander om en kontakt som har gitt grunnlag for mistanker om en innsidesak. Da er det ikke dette personlig, sier han.

Leirstein ser ingen mulighet for å gå videre med saken, men sier Stortingets presidentskap nå bør diskutere om stortingsrepresentanters rett til innsyn er reell, eller bare noe som står på papiret.

De tre journalistene som klaget på avslaget om innsynsbegjæring, mener dokumentene har mistet sin interne karakter, i og med at Kredittilsynet har mottatt en kopi av dem. Statsministerens kontor viser til at dokumentene inngår i tilsynets undersøkelser, og at det derfor fremdeles er grunnlag for å unnta dem fra offentlighet. (NTB)