Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontroversiell muslim flytter til Norge

Mannen som den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi har omtalt som «farligere enn Osama bin Laden», Yusuf al-Qaradawi, flytter ifølge en tyrkisk avis til Norge.

OMSTRIDT: Mannen som den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi har omtalt som «farligere enn Osama bin Laden», Yusuf al-Qaradawi, flytter ifølge en tyrkisk avis til Norge. (AP Photo/Khalil Hamra)
OMSTRIDT: Mannen som den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi har omtalt som «farligere enn Osama bin Laden», Yusuf al-Qaradawi, flytter ifølge en tyrkisk avis til Norge. (AP Photo/Khalil Hamra) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Qaradawi skal bo i Norge i en tidsbegrenset periode for å utarbeide bønnetider for muslimer som bor i verdens nordligste områder, skriver den engelskspråklige tyrkiske avisen Today's Zaman.

Muslimer skal ifølge Koranen be fem ganger om dagen. Tidspunktene er blant annet basert på soloppgang og solnedgang. Men i nord har det ikke vært mulig å sette bønne- og fastetider når sola ikke går ned på flere uker om sommeren, eller når sola aldri står opp om vinteren.

Qaradawi skal ifølge den tyrkiske avisen finne en løsning på dette under sitt opphold i Norge.

- Verre enn bin Laden Qaradawi er sunnimuslim og født i Egypt. Han er predikant og har uttalt at ektemenn kan slå sine koner.

Han mener også at profeten Muhammeds ekteskapsgrense på ni år er helt grei, så lenge jenta fortsatt er jomfru når hun er ni år gammel og så lenge giftermålet skjer frivillig.

Qaradawi giftet seg med sin andre kone da han var 60 år og hun var en mindreårig jente på 14 år.

Han har også forsvart kjønnslemlestelse av kvinner, og han har uttalt at holocaust var en guddommelig straff som Adolf Hitler iverksatte overfor jødene.

Qaradawi ønsker å dø som martyr i et angrep mot jøder, har han uttalt.

Mannens meninger er sterke, men i den muslimske verden omtales han som moderat. Det er imidlertid den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi uenig i. I en kronikk i Aftenposten har Kubaisi beskrevet Qaradawi som «farligere enn bin Laden».

- Jødehater Norske politikere har også satt kirkekaffen i vrangstrupen av Qaradawis holdninger. En gruppe stortingsrepresentanter fra Kristelig Folkeparti kaller ham «dødssjeiken». I februar i år krevde de fem politikerne Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen, Rigmor Andersen Eide, Geir Jørgen Bekkevold og Kjell Ingolf Ropstad at Islamsk Råd i Norge redegjør for sitt forhold til Qaradawi.

Politikerne omtaler Qaradawi som jødehater og sier han har oppfordret til terrorhandlinger. Han har tilknytning til Det europeiske fatwarådet, som Islamsk Råd også har forbindelser til, ifølge KrF-politikerne.

Islamsk Råds forstander Basim Ghozlan har avvist slike koblinger og mener politikernes utspill er utslag av islamofobi.

Det var natt til torsdag ikke mulig for NTB å få bekreftet den tyrkiske avisens opplysninger, eller å få flere opplysninger om Qaradawis planlagte Norges-opphold.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media