Kontroversiell nobelvinner trekker seg

Går av etter uttalelser om at hvite er smartere enn svarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske nobelprisvinneren James Watson var allerede blitt suspendert fra stillingen ved en anerkjent forskningslabb i New York, da han valgte å trekke seg i går.  

Han oppgir ikke furoren rundt den kontroversielle bemerkningen som årsak til at han går av. I stedet nevner han at det er flere «hendelser» som har ført til avgjørelsen, ifølge CNN.

- Omstendighetene rundt denne overføringen er ikke noe jeg forutså eller ønsket, skriver han i en kunngjøring.

I et intervju med britiske Sunday Times 14. oktober, blir han sitert på at svarte mennesker er mindre intelligente enn hvite. Framtidsutsiktene for Afrika er derfor meget dystre, mener biologen.

- All sosialpolitikk bygger i våre dager på forutsetningen at deres intelligens er den samme som vår. Men slik er det egentlig ikke, uttalte Watson, og tilføyde: «Folk som har med svarte ansatte å gjøre, oppdager at det ikke stemmer».

Beklager uttalelsene

79 åringen unnskyldte seg i forrige uke og sa at han ikke kunne skjønne at han skulle ha kommet med disse uttalelsene. Avisa står imidlertid fast på at han er korrekt gjengitt.

Watson ble intervjuet da han var på turné i Storbritannia for å promotere en nylig utgitt selvbiografi. Etter intervjuet valgte flere, blant annet Storbritannias nasjonale vitenskapsmuseum, å ta ham av plakaten.

- HVITE MER INTELLIGENTE:  James Watson, mannen som oppdaget den skrueformede DNA-strukturen, trekker seg fra sin stilling etter at en kontroversiell uttalelse har skapt furore i Storbritannia og USA. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
- HVITE MER INTELLIGENTE: James Watson, mannen som oppdaget den skrueformede DNA-strukturen, trekker seg fra sin stilling etter at en kontroversiell uttalelse har skapt furore i Storbritannia og USA. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer

- Disse synspunktene går langt utover rammene for akseptabel debatt, sa en talsmann for vitenskapsmuseet Science Museum til BBC.

Påviste den doble heliksen

James Watson vant nobelprisen i medisin i 1962 sammen med britene Francis Crick og Maurice Wilkins. De ble hedret for sin påvisning av den såkalte doble heliksen (skruelinjen) som er karakteristisk for molekylene i arvestoffet DNA.

James Watson har også tidligere blottlagt kontroversielle meninger.

I et intervju med Sunday Telegraph i 1997 uttalte han at hvis det ble påvist et gen for homofili, burde kvinnene som fant ut at barna deres hadde dette genet få tillatelse til å ta abort. Han har også foreslått at det kan være en sammenheng mellom en persons kroppsvekt og ambisjonsnivå.

I en britisk TV dokumentar i 2003 lanserte han en teori om at dumskap var en genetisk sykdom som burde behandles.