Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontroversiell politiker blir Israels visestatsminister

Han vil fjerne alle arabere, og gi dødsstraff til parlamentsmedlemmer som snakker med Hamas. Nå blir han visestatsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert har inngått en avtale med Avignor Lieberman om at han skal inn i koalisjonsregjeringen. Det er ventet at avtalen blir godkjent denne uken.

Etter Israels invasjon av Libanon har israelerne gått mer til høyre, og det er derfor Olmert nå har valgt den kontroversielle politikeren.

Stabilitet

Lieberman er leder for partiet Israel Beitenu («Israel vårt hjem»), som har 11 av 120 seter i parlamentet. Dette betyr at Olmerts koalisjon vil få 78 seter i alt, noe som vil gi regjeringen økt stabilitet.

Ifølge BBC blir Lieberman vise-statsminister, med ansvar for strategiske trusler, og da særlig Iran.

Omstridt

Den 48 år gamle høyre-politikeren har tidligere ytret et ønske om et «befolkningsbytte», som innebar å bytte hele arabiske landsbyer mot israelske bosetninger. Dette for å skape et Israel uten arabere.

Tidligere i år ba han ifølge The Guardian også om at de arabiske medlemmene av Israels parlament som hadde møter med Hamas eller Hizbollah burde straffes for landsforræderi. Med henrettelse. Samme straff ønsket han for de parlamentsmedlemmer som nekter å feire Israels nasjonaldag.

Kontroversiell: Avignor Lieberman vil ha alle arabere ut av Israel. Foto: Scanpix
Kontroversiell: Avignor Lieberman vil ha alle arabere ut av Israel. Foto: Scanpix Vis mer

Utnevnelsen av Lieberman kommer samtidig med økte militære operasjoner i Gaza. Israelske og palestinske menneskerettighetsorganisasjoner sier minst 315 palestinere har blitt drept siden juni. Samtidig sier israelske politikere at de vurderer en større invasjon for å stanse palestinernes rakettangrep på Israel.