Snøkrabbe-striden:

Kontroversiell snøkrabbe-lobbyist vil bli Latvias nye president

Har anklaget Dagbladet for å være «russiske agenter».

VIL BLI PRESIDENT: Krabbe-lobbyist og politiker Didzis Šmits ønsker å bli Latvias nye president. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
VIL BLI PRESIDENT: Krabbe-lobbyist og politiker Didzis Šmits ønsker å bli Latvias nye president. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

RIGA/OSLO(Dagbladet): Didzis Šmits stiller som kandidat til å bli Latvias nye president, meldte Latvias rikskringkasting, LMV, i går.

Det er det latviske parlamentet som nå skal velge ny president, etter valget i 2018.

Dette har vekt stor oppstandelse i Latvia, og flere latterliggjør hans innsats for latviske krabbeinteresser i Norge.

«Retningen for Latvias utenrikspolitikk vil bli tydelig og klar: akkurat der hvor snøkrabbe-interessene er», skriver en twitter-bruker.

Latviske krabberederier tapte i Høyesterett i februar, etter at de ble tatt for ulovlig fiske i Barentshavet.

Didzis Šmits bør være kjent for Dagbladets lesere som de latviske krabbe-rederienes kontroversielle talsperson.

NY PRESIDENT?: Støttespiller la i går ut denne plakaten på sosiale medier. Vi fortjener den beste blant de beste (Mēs esam pelnījuši labāko no labākajiem) skriver en bruker i dette innlegget.
NY PRESIDENT?: Støttespiller la i går ut denne plakaten på sosiale medier. Vi fortjener den beste blant de beste (Mēs esam pelnījuši labāko no labākajiem) skriver en bruker i dette innlegget. Vis mer

Krabbe-skandale

Det utviklet seg til en stor skandale i Latvia, da Dagbladet avslørte uverdige forhold om bord båtene til det latvisk rederiet Baltjura-Serviss, som Šmits var talsperson for. Flere medier meldte at det muligens kostet Šmits jobben som næringsminister.

Nå vil han ta revansj og bli Latvias nye president i stedet. Šmits har ikke ønsket å kommentere kandidaturet sitt offentlig, men sier han vil si mer når kandidaturet hans vil bli formelt erklært neste uke.

Šmits slo tilbake med å anklage Dagbladet for å være agenter for «russiske interesser».

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Etterarbeide: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Forsvant på havet

Dagbladet intervjuet opprinnelig Šmits til en artikkel om familiefaren Dimitrij, som forsvant på havet mens han jobbet for det latviske krabberederiet. Familien har ennå ikke fått noe tilbud om erstatning eller svar på hva som skjedde da familiefaren forsvant.

I artikkelen intervjuet Dagbladet Šmits i rollen som president for organisasjonen European Crabbing Association, som blant annet representerer selskapet «Baltjura-Serviss». Men etter at Dagbladet stilte spørsmål, ble hele nettsiden til organisasjonen fjernet.

Etter det har Šmits nektet å svare på Dagbladets spørsmål. Han nekter også å svare på hvem det er som eier «Baltjura-Serviss».

Dagbladet har de siste ukene sendt ham nye spørsmål, uten å få svar.

Liket fra smutthullet

Det latviske rederiet er involvert i en rekke skandaler og dødsfall.

«Liket fra smutthullet», som ble funnet av en norsk tråler 4. april i år, har blitt identifisert som en krabbefisker fra rederiets båt «Memele».

Tidligere har Dagbladet avslørt at indonesiske sjøfolk som jobbet på rederiets båter hadde 18 timers arbeidsdag sju dager i uka, med en månedslønn helt ned i 2600 kroner ifølge kontraktene. Til sammenlikning er gjennomsnittet for sjøfolk på norske snøkrabbeskip 2200 kroner - dagen!

Dagbladet skrev blant annet om en indonesisk sjømann som hadde jobbet på krabbebåten «Memele». Da han var blitt syk, ble han satt i land uten penger, men med flybillett hjem.

I november skrev Dagbladet om ukraineren Dimirij Kravstjenko som omkom i september samme år. I en større sak i Dagbladet Magasinet omtalte vi hvordan arbeidsgiveransvaret for Kravstjenko var outsourcet til et selskap på Seychellene som det ikke er mulig å få kontakt med. Enken har ikke noe sted å gå for å få svar på hva som skjedde da mannen døde eller for å søke erstatning.

LIKMYSTERIET I SMUTTHULLET: Her peker sjøfolk ut hvem det mystiske liket er. Se Dagbladets unike reportasje fra jakten på identiteten til det ukjente liket fra Smutthullet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer