FBI-HJELP: Norsk politi får informasjon og materiale fra utenlandske kolleger, deriblant amerikanske FBI. Foto: Reuters
FBI-HJELP: Norsk politi får informasjon og materiale fra utenlandske kolleger, deriblant amerikanske FBI. Foto: ReutersVis mer

Kontroversiell terrorlov gir Oslo-politiet Breivik-info

Får hjelp fra blant annet FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt terrormanifest beskriver lister Anders Behring Breivik opp et 20-talls land han har besøkt. Noen av utenlandsreisene er ifølge manifestet gjort som forberedelser til terroraksjonene 22. juli.

Nå får Oslo politidistrikt hjelp av amerikansk etteretning for å kartlegge Anders Behring Breiviks utenlandsreiser.

- Vi får hjelp av de fleste land, men om vi får noe ut er for tidlig å si, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

- Det er kjent at USA sitter på god oversikt over hvor folk flyr, er det et aktuelt samarbeidsområde?

- Ja, det er det, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Det er kontroversielle datainnsamlingssystemer som kom i kjølvannet av 11. september-angrepene som nå kan gi norsk politi uvurderlig informasjon når de skal danne seg hele bildet om Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya 22. juli.

Terrorbekjempelse USA har mer omfattende registere av såkalte Passenger Name Records (PNR) enn Norge og EU. I etterkant av 11. september 2001, besluttet amerikanske myndigheter at lagring av PNR-data var et uvurderlig hjelpemiddel i kampen mot terrorisme.

I mai 2004 forhandlet amerikanske myndigheter fram en avtale med EU om overføring av PNR-data. Den kontroversielle avtalen innebærer at dataene kun skal brukes til det formålet de er samlet inn for, nemlig «å forhindre og bekjempe: terrorisme og relatert kriminalitet; annen alvorlig kriminalitet, inkludert organisert kriminalitet, som er transnasjonasjonal i sin natur, eller flukt fra slik kriminalitet».

Anders Behring Breiviks handlinger faller klart innenfor kategorien.

Amerikanerne har i sine registere navn og kjønn på den reisende, samt pass og dokumentopplysninger. Fra avtalen i 2004 har de også dato for reservasjon, adresse, navnet på den som betaler billetten og hvordan, kontakttelefonnummer og rutebeskrivelse. For mange reisende sendes det også over informasjon om tidligere reisemønster.

Bereist I avhørene har Breivik forklart om sine reiser i tråd med det som er beskrevet i terrormanifestet. Så langt ser det ut til at Breivik har foretatt de reisene han beskriver i manifestet.

- Grovt sett ser det ut til at han har vært på de stedene han hevder. Nå skal vi gå gjennom og finteste det. Helt konkrete land kan vi ikke kommentere, sier Hatlo.

Under avsnittet der Breivik gjør rede for sin CV, har han listet opp landene han har besøkt:

«Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Hviterussland, Frankrike, Østerrike, Ungarn, Kroatia, Litauen, Estland, Latvia, Spania, Kypros, Malta, USA, Mexico, Kina, Nigeria, Elfenbenskysten, Liberia».

I tillegg skriver Breivik andre steder i dokumentet at han har besøkt Storbritannia, Tsjekkia og Nigeria.

Forberedelser og nettverksbygging Politiet vil være spesielt interesserte i å få dokumentert de reisene som kan knyttes direkte til terrordåden og til hans nettverksbygging med andre anti-islamister:

• Breivik hevder at reisene til London og Liberias hovedstad Monrovia i april-mai 2002 hadde sammenheng med etableringen av den internasjonale tempelridderordenen han hevder å tilhøre. Om besøket til Liberia skriver han at han besøkte en «serbisk korsfarer og krigshelt».

• Hviterussiske myndigheter bekrefter at Breivik var i landet i mars 2005, og ifølge Mikhail Reshetnikov, leder av et nasjonalistisk parti, har han vært der flere ganger, ifølge Gazeta. Tidligere i 2011 skal han ha deltatt på militærtrening i en lukket leir. Reshetnikov hevder Breiviks kodenavn i Hviterussland var «Viking».

• Ifølge Daryl Hobson i English Defence League som har snakket med britiske Telegraph, var Breivik til stede under den nederlandske høyreradikale politikeren Geert Wilders' besøk i London i mars 2010.

• Breivik hevder at han i august-september 2010 reiste med bil til Praha i Tsjekkia med det formål å kjøpe våpen, helst en AK 47. Han skriver også at forsøket var mislykket og at han vendte hjem tomhendt. 

MASSEDRAPSMANN: Anders Behring Breivik har innrømmet bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Reuters/Scanpix
MASSEDRAPSMANN: Anders Behring Breivik har innrømmet bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer