Kontroversielle forslag

Det er svært delte reaksjoner til den foreslåtte skattereformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):

AP: Usosiale forslag

- Summen av regjeringens forslag til endringer i skattenivå er usosiale, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg til NTB. - Regjeringen vil gi størst lettelser til dem med høye inntekter og store formuer, mens folk flest vil få minimale lettelser, sier hun.

- Vi vil heller ha gode pensjonsordninger, bedre helsevesen og en god skole. Det er usosialt når regjeringen foreslår 12 milliarder kroner i skattelettelser som for en stor del går til dem som har mest fra før, sier hun til NTB.

FrP: Frykter mageplask

Fremskrittspartiets nestleder Siv Jensen tror ikke det blir noen bred enighet i Stortinget om regjeringens skattereform. Hun frykter at Arbeiderpartiet vil trekke ut prosessen til over valget neste år og at det hele ender med et gigantisk mageplask, melder NTB.

FrP er fornøyd med forslaget om å gjøre noe med formuesskatten. Den er snart eksklusiv for Norge, virker svært hemmende på næringslivet og rammer i følge Jensen langt flere enn dem som har virkelig stor formue, melder NTB.

NHO: - Fjern hele formuesskatten

- Vi kan overhodet ikke akseptere noen form for utbytteskatt før formuesskatten er fjernet i sin helhet, sier administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr. til NTB.

Han mener bedriftene ikke kan akseptere en nedtrapping som innebærer fortsatt formuesskatt på investeringer i verdiskaping og arbeidsplasser, melder NTB.

- I en globalisert økonomi der bedriftene møter stadig sterkere utenlandsk konkurranse er det viktig at skattesystemet er internasjonalt konkurransedyktig, sier Bergesen til NTB.

SV: - Mest til dem med mest fra før

- Fordelingspolitikken i reformen oser av tradisjonell Høyre-politikk, sier SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal til NTB.

- Vi er selvsagt glad for skatt på askjeutbytte, men jeg frykter at ordningen blir så full av unntak og smutthull at den ikke kommer til å svi noe særlig, sier Djupedal til NTB.

LO: - Regjeringen gir etter for rikfolks sutring

- Skattereformen mangler sosial profil og øker de økonomiske forskjellene. Regjeringen gir etter for rikfolks sutring melder LO til NTB.

LO er tilfreds med at beskatningen av dyre eiendommer skjerpes, mens vanlige boliger skjermes melder NTB.

- Det virker imidlertid både urettferdig og realistisk å fjerne formuesskatten, som idag gir 8 milliarder til fellesskapet. En synes her i altfor stor grad å ha gitt etter for rikfolks sutring over en formuesskatt som fornuftig utformet ikke er noen hindring for seriøse investorer, melder LO i en pressemelding til NTB.

YS: - Reformen i tråd med forslag fra YS

- YS har i flere år bedt om at bunnfradraget må økes, innslagspunktet for toppskatt må opp og at skatten på kapitalinntekten kommer på nivå med skatt på arbeid. Jeg er derfor glad for at våre krav langt på vei er imøtekommet i det forslaget regjeringen nå har lagt frem, sier YS-leder Randi Bjørgen til NTB.

Venstre: Tar æren for skattereformen

- Reformen er som tatt ut av Venstres program. Endelig kan hele den kompliserte og urettferdige delingsmodellen kastes på historiens skraphaug, sier Venstres finanspolitiske talskvinne May Britt Vihovde til NTB.

KrF: - Et mer rettferdig skattesystem

Kristelig Folkeparti understreker i følge NTB at regjeringens forslag til skattereform vil gi større rettferdighet mellom skatt på lønnsinntekt og skatt på kapitalinntekt.

- Vi trenger et enkelt skattesystem som skaper tillit hos folk og som fremmer vekst i næringslivet, heter det i en uttalelse fra KrFs medlemmer i Stortingets finanskomite, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, til NTB.

Finansnæringes Hovedorganisasjon:

- En gjenreisning av vekstevnen i norsk økonomi er vitkigst når Stortinget skal behandle regjeringens forslag til endringer i skattesystemet. For å sikre arbeidsplassene vil en rask avvikling av formuesskatten samt en tilnærming av skatten på arbeid og kapital være de viktigste bidragne , mener FNH, i følge NTB.

SP: - Vage skatteforslag med usosial profil

- Det er urettferdig at halvparten av skattelettelsene skal gå til de 20 prosent av befolkningen som tjener mest. Den sosiale profilen må endres. Særlig kommer kvinner og distriktene dårlig ut, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Morten Lund, til NTB.

USOSIALT: Arbeiderpartiets Hill-Marta Solberg mener det er usosialt av regjeringen å bruke 12 milliarder til på skattelette fremfor å bruke pengene på fellestiltak.
FRYKTER SOMLING: FrPs Siv Jensen frykter at behandlingen av skattereformen vil treneres i Stortinget.
VIL FJERNE HELE FORMUESSKATTEN: NHOs Finn Bergesen forlanger at hele formuesskatten fjernes.
MEST TIL DE RIKE: SVs Øystein Djupedal mener skattereformen er typisk Høyrepolitikk og gir mest til de med mest fra før.
GIR ETTER FOR RIKFOLKS SUTRING: LOs leder Gerd Liv Valla mener regjeringen gir etter folk rikfolks sutring når de vil trappe ned formuesskatten.