Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontroversielt forbud opphevet - vil utvikle menneskelig hybrid

Japanske forskere vil nå utvikle en hybrid mellom menneske og dyr.

KONTROVERSIELT: Prosjektet er ansett som kontroversielt verden over. Illustrasjonsfoto: Jochen Tack/Image Broker/Rex
KONTROVERSIELT: Prosjektet er ansett som kontroversielt verden over. Illustrasjonsfoto: Jochen Tack/Image Broker/Rex Vis mer

Det asiatiske landet har nemlig vedtatt at det nå skal være lov med en kontroversiell type stamcelleforskning, melder The Independent. Før har forskerne fått et tidsrom på 14 dager. Nå er dette utvidet.

En del av prosjektet, ledet av den anerkjente genforskeren Hiromitsu Nakauchi, går ut på at menneskeceller skal vokse i embryoer fra rotter eller mus.

De som støtter arbeidet, mener det kan være et steg mot ei framtid der man kan lage organer for mennesker som for eksempel er syke og trenger dette.

- Vi forventer ikke at vi skal klare å lage menneske-organer umiddelbart, men vi kan nå fortsette forskningen basert på det vi vet fram til dette punktet, sier Hiromitsu Nakauchi til Asahi Shimbun.

- Leker gud

Ifølge The Independent er motstanderne bekymret for at forskerne leker gud.

De frykter at menneskeceller skal utvikle seg andre steder i dyret, og slik lage en skapning som er litt menneske og litt dyr. Det er også derfor denne typen forskning har vært forbudt flere steder i verden i en årrekke.

Nakauchi har imidlertid lovet at han skal ta det forsiktig i forskningen, noe som lovprises av andre forskere.

Etiske hindre

Saken er også omtalt i forskningstidsskriftet Nature. De skriver at mange etiske hindre fortsatt må diskuteres.

De skriver også at bekymringen først og fremst går ut på at menneskeceller skal utvikle seg andre steder i dyrets kropp. Nakauchi sier ifølge Nature at dette er ting som er tatt i betraktning når han nå går videre med prosjektet.

Med det mener han for eksempel at de prøver å avgrense prosjektet bare til dyrets bukspyttkjertel.

Det skal ikke være lett å få menneskeceller til å vokse i et annet vesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media