FUNN: Franske og danske arkeologer har gjort oppsiktsvekkende funn i flere graver i Danmark. 

De mener å ha funnet 3400 år gamle glassperler som kommer fra samme glassverksted som prydet farao Tutankhamon til hans begravelse. Foto: Xinhua/Pan Chaoyue/NTB Scanpix
FUNN: Franske og danske arkeologer har gjort oppsiktsvekkende funn i flere graver i Danmark. De mener å ha funnet 3400 år gamle glassperler som kommer fra samme glassverksted som prydet farao Tutankhamon til hans begravelse. Foto: Xinhua/Pan Chaoyue/NTB ScanpixVis mer

Kontroversielt funn: Juvelene til den legendariske faraoen dukket opp i dansk oldtidsgrav

3400 år gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske og danske arkeologer har gjort oppsiktsvekkende funn i flere graver i Danmark.

De mener å ha funnet 3400 år gamle glassperler som kommer fra samme glassverksted som prydet farao Tutankhamon til hans begravelse.

271 perler I alt er det funnet 271 glassperler på 51 ulike gravsteder i Danmark - 23 av disse blå perlene stammer altså fra samme produsent. Det skriver den israelske nyhetsformidleren Haaretz.

Museumsdirektør ved Moesgårds Museum, Jeanette Varberg, har vært en del av forskergruppa som har undersøkt funnet. Hun har også en god forklaring på hvordan glassperlene har endt opp i Danmark.

- Danmark er rikt på rav, og på den tiden var det hoved-handelsvaren i Norden.

Lasurstein Nordisk rav har ifølge Haaretz tidligere blitt funnet i Hellas og i nærheten av Homs i Syria, men disse glassperlene kom altså fra Mesopotamia og Egypt.

Varberg forteller videre at spesielt de blå perlene må ha blitt høyt verdsatt i Norden. De minner nemlig om lasurstein.

- Lasurstein var den mest verdifulle edelsteinen i Norden på slutten av bronsealderen. Blått glass var det nest beste. Her i nord må det nesten ha blitt sett på som magisk - som en del av himmelen, sier hun.

Disse blå perlene var med andre ord utrolig verdifulle, og ble bare båret av personer med høy sosial status.

Masken Dødsmasken til den tidligere egyptiske faraoen Tutankhamon er blant de mest kjente gjenstandene ved Det historiske museum i Kairo.

Masken ble delvis ødelagt da en museumsansatt ved et uhell knakk av maskens skjegg i august 2014. Uhellet skjedde i forbindelse med rengjøring av belysningen rundt masken. For å bøte på skaden forsøkte han å lime skjegget på igjen med epoxy, en flytende plastmasse som kan fungere som lim.

Enda masken er en av verdens mest kjente - og mest gjenkjennbare - egyptiske gjenstander fra faraoenes tid, ble ikke skaden oppdaget før i januar 2015. Limet den museumsansatte hadde brukt for å lime på skjegget hadde ikke bare limt det fast, men også laget synlige flekker på maskens hake.

Den 3300 år gamle masken ble oppdaget i Tutankhamons gravkammer sammen med flere andre gjenstander i 1922. Det var britiske arkeologer som fant gravkammeret, og det har siden blitt regnet som et av de mest storslåtte funnene man har gjort fra faraotidens Egypt.

Store Norske Leksikon skriver at Tutankhamon regnes som en barnekonge fordi han ble farao før han var gammel nok til å regjere på egenhånd. Likevel hadde han status og stilling som en farao, til tross for at makten hans var begrenset.