Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konvensjonell prektighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag utnevner regjeringen sin verdikommisjon, og alt tyder på at det blir en riktig prektig forsamling. Den skal ledes av lagdommer Hanne Sophie Greve. Det er overraskende fordi det er så konvensjonelt. Norsk politikks tiltro til den juridiske profesjonen er åpenbart ikke til å rokke. Men i denne saken hadde vi ventet noe mer originalt av regjeringen. Verdikommisjonen er jo en av sentrumspartienes merkesaker, den lå nedfelt i Voksenåsen-erklæringen, og er markedsført med stor kraft og betydelig alvor av statsministeren selv. Forventningene til både kommisjonsmedlemmer og kommisjonsleder har derfor vært høye, og de er ikke innfridd.
  • Men om regjeringens valg av leder er konvensjonelt, er det også prinsipielt galt. En ting er at dommere ikke bør sitte i regjeringsoppnevnte kommisjoner. Og selv om det denne gangen ikke er snakk om en granskingskommisjon, men en slags utredning, vil også verdikommisjonen og særlig dens leder arbeide på vegne av regjeringen, og i alle fall på regjeringens oppdrag. Det forkludrer lagdommerens uavhengighet.
  • Men dette blir desto mer alvorlig når Hanne Sophie Greve samme dag som hun blir presentert som verdikommisjonens leder også utnevnes til dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. I sakene for denne domstolen er regjeringene ofte involvert som parter, og det vil være all grunn til å sette spørsmålstegn ved den regjeringsoppnevnte kommisjonslederens habilitet når hun opptrer som dommer Greve i saker der den norske stat er en av partene.
  • Det forbauser oss at regjeringen er så lite prinsipiell ved oppnevningen av verdikommisjonen. Sentrumspartiene har jo vært meget kritiske til tidligere regjeringers sammenblanding av motstridende interesser og roller. Spesielt har Venstre vært utrettelig på dette punktet. Da er det merkelig at regjeringen Bondevik snubler i prinsippene ved utnevningen av den kommisjonen som skal være dens politiske smykke de nærmeste tre årene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!