Konvoibyens far

Navn: Leif Heimstad Alder: 80 i dag Yrke: Bestyrer i Konvoibyen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sies at alt er bra som ender bra. Kanskje dagens jubilant, Leif Heimstad, også mener det. Men han vet bedre enn de fleste at angsten og jævelskapen aldri slipper taket, heller ikke i den fredelige Konvoibyen i Risør. For selv 55 år etter at krigen ble vunnet, kan sinnet helt automatisk skifte bølgelengde og sette en tilbake til krigståka over Nord-Atlanteren, flyduren, den hvite, lammende angsten, torpedoene, ubåtene, den skingrende alarmen.

I dag er krigsseiler en hedersbetegnelse. Slik var det ikke den gang det røynet på som hardest: Etter å ha seilt som skytter i handelsflåten i fem år kom Heimstad hjem i 1946. Han veide 46 kilo, var syk, arbeidsløs, uten penger.

- Ingen skyldte oss penger. Ikke var vi militære. Ikke sivile. Vi regnet ikke med noen flaggborg. Om vi bare kunne fått jobb, sa han til Dagblad-journalist og forfatter Per Hansson i boka «Hver tiende mann måtte dø».

Boka er i hovedsak beretningen om Leif Heimstads opplevelser under krigen. Han forteller hvordan de for en stakket stund flyktet fra angsten når de gikk i land. Da kunne de drikke og le, drikke og le, drikke, før det igjen bar ut på et hav hvor døden var usynlig og overalt. Angsten økte, nervene klikket. Rusen ble den eneste terapi. Slik dømte de fleste krigsseilerne seg selv i et trangt og intolerant samfunn, ikke minst da det hele var over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer