- Konys hær har bortført mer enn 600 barn de siste tre åra

Rundt halvparten av dem er jenter, som i mange tilfeller blir voldtatt og tvangsgiftet med soldatene, ifølge en ny FN-rapport.

KONY: Det finnes få bilder av Joseph Kony, dette ble tatt i november i 2006, da han møtte journalister i Sør-Sudan. Foto: AFP PHOTO/ POOL/NTBSCANPIX
KONY: Det finnes få bilder av Joseph Kony, dette ble tatt i november i 2006, da han møtte journalister i Sør-Sudan. Foto: AFP PHOTO/ POOL/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innsatsen for å få tatt Joseph Kony, lederen av den kristne paramilirære gruppa «Lord Resistance Army»(LRA), har blitt intensivert de siste åra.

Nå beskriver en rapport fra FN flere av Konys overgrep mot afrikanske barn.  

Brukt som skjold Minst 591 barn, blant dem 268 jenter og 323 gutter, ble i mellom juli 2009 og februar 2012 tatt av LRA, de fleste av dem i DR Kongo, den Sentralafrikanske Republikk og Sør-Sudan, ifølge rapporten.

- Det faktiske antallet av bortføringer er mye høyere, dette er bare de vi har registrert, sier Radhika Coomaraswamy fra FN, ifølge AFP.

- Disse barna blir brukt på forskjelige måter. De kan være soldater i kamp, spioner, vakter, kokker og blir brukt som menneskelige skjold. De blir ofte tvunget til å drepe sin familie og venner i landsbyene de kommer fra, fortsetter hun.  

Voldtatt og tvangsgiftet FNs undersøkelser viser at nesten alle jentene som blir bortført blir voldtatt eller tvangsgiftet med soldater. De fleste av disse jentene har født barn, som følge av voldtaktene, og de som er sluppet fri eller har rømt, har ofte AIDS eller andre sykdommer.  

Ifølge Coomoraswamy har Kony selv også barnebruder. Men hun la til at antallet barnedrap har falt og at barnene er bortført i kortere tid, noe som kan tyde på at LRA er i «overlevelses-modus».

LRA, eller Herrens motstandsarmé, har plyndret, voldtatt og massakrert seg gjennom Uganda siden 1986.

Forbrutelser mot menneskeheten Siden da er over to millioner mennesker drevet på flukt, og LRA har kidnappet over 100 000 barn som Kony tvinger til å slåss for seg. Ofte har han drept familie og naboer slik at barna ikke har annet valg enn å følge ham.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) tok ut tiltale med 33 punkt mot Joseph Kony i 2006. Året før hadde ICC utstedet arrestordre på Kony og fire andre LRA-ledere for forbrytelser mot menneskeheten.

«Kony 2012» Joseph Kony flyktet fra Uganda i 2005, og siden har han blitt jaktet på av soldater fra ulike land. Nå hjelper også amerikanske spesialstyrker de ugandiske soldatene med jakten på Kony.

SOLDAT: Her er en soldat fra Konys hær, «Lord's Resistance Army» (LRA), som poserer med en rifle. Foto: REUTERS/Handout/NTBScanpix
SOLDAT: Her er en soldat fra Konys hær, «Lord's Resistance Army» (LRA), som poserer med en rifle. Foto: REUTERS/Handout/NTBScanpix Vis mer

- LRA fortsetter å kaste en skygge over Sentral-Afrika, og forårsake enorme lidelser for barn, sa Coomaraswamy ifølge Reuters.

Kony ble kastet inn i søkelyset i store deler av verden, da videoen «Kony 2012» ble publisert på YouTube, og ble sett av mange millioner mennesker over hele verden.