BOMBEBØLGE:  Bomber ble utløst på 14 steder i Iraks hovedstad Bagdad i dag tidlig. Minst 63 personer er drept og over 185 er såret. Her stenger irakiske sikkerhetsstyrker av et krater etter at en bilbombe gikk av. Foto: Hadi Mizban / AP Photo
BOMBEBØLGE: Bomber ble utløst på 14 steder i Iraks hovedstad Bagdad i dag tidlig. Minst 63 personer er drept og over 185 er såret. Her stenger irakiske sikkerhetsstyrker av et krater etter at en bilbombe gikk av. Foto: Hadi Mizban / AP PhotoVis mer

Koordinert bombeangrep i Bagdad

Minst 63 personer er drept og over 185 såret, knapt en uke etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 63 personer er drept etter at flere koordinerte bomber gikk av i den irakiske hovedstaden Bagdad i dag. 14 steder er truffet, ifølge myndighetene. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Over 185 personer er såret.

Minst 18 ble drept da en selvmordsbomber, som kjørte en ambulanse, detonerte bomben nær regjeringsbygget i bydelen Karrada.

Selvmordsbomber i ambulanse Ifølge BBC er det ukjent hvem som står bak angrepene, men eksperter mener det bare er al-Qaeda som er i stand til å planlegge og gjennomføre en så omfattende bombing.

- De har angrepet barneskoler, byråer som jobber mot korrupsjon og vanlig arbeidere, sa en talsmann for sikkerhetsstyrkene i  Bagdad, general Qassim Atta til AFP.

Angrepene er det verste på flere måneder, og både bilbomber, veibomber og kjøretøy fulle av eksplosiver har blitt brukt, skriver nyhetsbyrået AP

Stedene al-Amil, Halawi og Karrada er blant de som ble angrepet, og sikkerhetsstyrker har nå stengt av mange av åstedene.

Tallet på døde varierer mellom de forskjellige nyhetsbyråene.

Tilspisset politisk situasjon I slutten av forrige uke trakk de siste 500 amerikanske soldatene seg ut av Irak. For å unngå at motstandsgrupper skulle gå til angrep, traff soldatene seg ut i mørket med rundt 100 kjøretøy, de fleste pansrede, over grensa til Kuwait.

MINST 13 BOMBER:  Minst 63 personer er døde og 185 såret etter at bomber gikk av på minst 13 ulike steder i Iraks hovedstad Bagdad i dag tidlig. Foto: Mohammed Ameen / Reuters
MINST 13 BOMBER: Minst 63 personer er døde og 185 såret etter at bomber gikk av på minst 13 ulike steder i Iraks hovedstad Bagdad i dag tidlig. Foto: Mohammed Ameen / Reuters Vis mer

Striden mellom sunnimuslimske og sjiamuslimske politikere ble verre etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut av landet.

Visepresident Tari al-Hashimi er ettersøkt for terrorvirksomhet, mens hans livvakter er mistenkt for angrep mot sjialedere.

Det er antatt av visepresidenten har gjemt seg i byen Arbil i Kurdistan, og arrestreordre er utsendt.

Ødeleggende krig Minst 100 000 irakere og 4500 amerikanske soldater er drept på de ni årene krigen har pågått siden USA invaderte Irak og styrtet diktatoren Saddam Hussein. USAs påstander om at den avdøde diktatorens samarbeidet med al-Qaida viste seg å være falske. Det gjorde også påstanden om produskjon av masseødeleggelsesvåpen.

Irak er mer fredelig i dag enn under voldsbølgen i 2006 og 2007, men bombeangrep skjer fremdeles ofte.

Da USAs president Barack Obamba ønsket noen av de siste soldatene velkommen hjemi forrige uke, hyllet han innsatsen.

- Vi etterlater et suverent, stabilt og selvstendig Irak med en representativ regjering som ble valgt av folket, sa Obama til soldatene.

Obama var imot krigen da forgjengeren George W. Bush bestemte å gå militært inn i Irak.

Etter den siste tilbaketrekningen er det 157 amerikanske marinesoldater igjen. Disse skal drive opplæring i den amerikanske ambassaden i Bagdad, samt vokte den.

STORE ØDELEGGELSER:  De koordinerte bombene gikk av i morgentimene i Bagdad i dag. Foto: Thaier al-Sudani /Reuters
STORE ØDELEGGELSER: De koordinerte bombene gikk av i morgentimene i Bagdad i dag. Foto: Thaier al-Sudani /Reuters Vis mer

Kritikere anklager Obama for å trekke soldatene for raskt ut for å oppfylle ett av de viktigste valgløftene fra 2008.

De frykter at tilbaketrekkingen vil være bensin på bålet for opprørerne i Irak.

Splittelse og flukt Som følge av Ba`thregimets fall i 2003, ble maktforholdene mellom den sunnimuslimske og den shiamuslimske delen av den irakiske befolkningen snudd opp ned. Shiamuslimske politiske og religiøse aktører ble forfulgt under Husseins diktatur, men nå ble de ledende i det nye regimet.

Arabiske sunnimuslimer som ble assosiert med det gamle regimet, ble utsatt for drap og trusler. Mange ble drevet på flukt.

Bare den siste uken av oktober i år ble 615 tidligere Ba`th-partimedlemmer og militæroffiserer arrestert i Irak. Myndighetene har lenge vært bekymret for at Ba`th-medlemmene vil forsøke å ta makten tilbake.

I oktober ble 140 professorer og andre ansatte ved universitetet i Tikrit sagt opp etter at ministeren for høyere utdanning, Ali al-Adeeb, sa at universitetene måtte av-ba`thifiseres i juni. 

Utbredt korrupsjon Ifølge International Crisis Group og analytikeren Joost Hiltermann har Irak fire store utfordringer:

Korrupsjon er utbredt, koalisjonsregjeringen til statsminister Nouri al-Maliki, som har en fortid som militant sjiamuslimsk aktivist, er splittet og preget av konflikt og handlingslammelse, konflikten mellom arabere og kurdere er langt fra løst, og regionale stormakter som Tyrkia og Iran kan lett utøve press mot den svake Irakiske staten.

Transparency International kåret i 2010 Irak til verdens fjerde mest korrupte land.

UTBREDT KORRUPSJON:  Iraks koalisjonsregjering er preget av konflikt og handlingslammelse. Her står en mann utenfor noen ødelagte butikker. Foto: Saad Shalash / Reuters
UTBREDT KORRUPSJON: Iraks koalisjonsregjering er preget av konflikt og handlingslammelse. Her står en mann utenfor noen ødelagte butikker. Foto: Saad Shalash / Reuters Vis mer

I dag er arbeidsledigheten i Irak er på 15 prosent, mens over 23 prosent av irakere lever under fattigdomsgrensen.

 

OMFATTENDE:  Bilbomber, veibomber og kjøretøy fulle av eksplosiver ble brukt i angrepet. Foto: Saad Shalash / Reuters
OMFATTENDE: Bilbomber, veibomber og kjøretøy fulle av eksplosiver ble brukt i angrepet. Foto: Saad Shalash / Reuters Vis mer