Kopierer rekordfisken

Mange fiskere vil ha en tro kopi av rekordfangsten hengende på stueveggen. Da går de til Kjell Pettersson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OVERHALLA (Dagbladet): Han lever av noe så sjeldent som å lage avstøpninger av rekordstore lakser, fjellørret og annen fiskefangst.

-  Jeg får inn fisk fra sportsfiskere over hele landet, og pågangen er så stor at jeg har drøyt ett års leveringstid. Det vil si cirka 30 avstøpninger i året, forteller Pettersson.

Han er opprinnelig svensk, men nå bosatt i Overhalla i Namdalen. Der guider han laksefiskere i Namsen om sommeren, og så jobber han med sine fiskeavstøpninger fra september til mai.

Plastfisk

-  Normalt kommer de med rekordfangsten, men jeg har også gjort kopier av mindre fisker. Det var for eksempel en sportsfisker som ville ha kopi av en laks på 1,5 kilo fordi det var den eneste han fikk på kroken hele sommeren.

Pettersson støper først en gipsform av fisken. I gipsen lager han så en tredimensjonal plastfisk, som han maler ved å studere fotografier av originalen.

-  Dette er jo en kunstform, og jeg prøver så godt jeg kan å lage en identisk kopi. Selv blir jeg aldri helt fornøyd, men jeg får heldigvis mye skryt. Hvert år er jeg fire dager på Villmarksmessen, og når jeg reiser hjem, har jeg fått så mye skryt at jeg er blitt minst en halvmeter lengre.

-  Og dette kan du leve godt av?

-  Jeg lever, i alle fall. Jeg er ikke fet, men jeg klarer meg. Det er en trivelig jobb, selv om det alltid går litt ut over hobbyen når du gjør den til jobb.

Kaos

Det er et kreativt kaos i Petterssons låve når Dagbladet er på besøk, med gipsformer, malingsbøtter og mer eller mindre ferdige avstøpninger. På bordet står den største avstøpningen han noen gang har gjort:

- En flott kopi av en laks på 24,3 kilo som Ole Vidar Aasbak og Jonny Rian tok i Namsen i fjor; den største som er tatt av en sportsfisker i Overhalla på minst 20 år.

- Den er ferdig og klar til levering. Håper fiskerne blir fornøyde, sier en blid Kjell Pettersson.

FISKEKUNSTNER: Kjell Pettersson driver med en spesiell kunstform: Han lager identiske kopier av sportsfiskernes rekordfangster. Her med fjorårets rekordlaks på 24,3 kilo, tatt i Namsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer