Kopierte ansattes e-post

Ledelsen i Vinmonopolet ga advokat Erling Grimstad lov til å ta beslag i all e-post for å etterforske de ansatte i forbindelse med smøreskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens advokat Grimstad viser til sin taushetsplikt, bekrefter styreleder Harald Arnkværn at han ga sin tillatelse til dataetterforskningen ettersom direktør Knut Grøholt selv var under gransking.

- Jeg har godkjent det og ser ingen problemer med det, er alt Arnkværn vil si til Dagbladet.

Leder i Funksjonærklubben i Vinmonopolet, Helge Storvik:


- Jeg blir så frustrert og forbanna at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg, sier han. - Jeg er sjokkert over å høre noe slikt, sier Juul Lyseggen i Overordnede Funksjonærers Forening (OFF).

Gjenåpnet

- Hvem har fortalt deg det? spør ikt-sjef Thore Nylund da Dagbladet konfronterer ham med opplysningene om at firmaet IBAS 3. februar i år tok kopi av mailserveren og de to filserverne på hovedkontoret. På filserverne ligger fellesdokumenter, men også private områder for samtlige ansatte, samt hjemmeområdet for hver butikk og butikksjef.

I løpet av to netter hadde IBAS klart å kopiere alt. De nøyde seg ikke bare med backup, men tok en fullstendig kopi av samtlige disker slik at man også kunne rekonstruere slettede data.

Ifølge Dagbladets kilder, skal Nylund og andre i ledelsen ha understreket at dette var svært konfidensielt og at man burde «holde kjeft» overfor ansatte.

Forbanna

- Jeg har levert min rapport til min oppdragsgiver og har ingen kommentar, sier Erling Grimstad.

Lederne i Vinmonopolets to fagforeninger reagerte med sjokk da Dagbladet orienterte dem om dataetterforskningen i går.

- Hvis dette er sant, går jeg nesten over ende. Det er helt utillatelig å gjøre noe sånt. Jeg ser på dette som det alvorligste forholdet av alt som er kommet opp i forbindelse med smøreskandalen, og dette skal vi forfølge, sier Juul Lyseggen i OFF.

Også FK-leder Helge Storvik er opprørt:

- Vi skulle nå skape ro i bedriften og se framover. Så får vi dette som kunne vært unngått om ledelsen hadde informert oss, slik de har en klar plikt til etter Hovedavtalen. Dette dreier seg om åpenhet og tillit. Som hovedtillitsvalgt forventer jeg at ledelsen oppfyller sin informasjonsplikt ettersom jeg skal være et bindeledd mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Her opplever jeg et klart brudd og at dette bare vil skape skaper stor usikkerhet. Vi er blitt kikket i kortene uten å vite om det, sier han.

GODKJENTE: Styreleder Harald Arnkværn godkjente dataetterforskningen ved Vinmonopolet. - Jeg har godkjent det og ser ingen problemer med det, er alt han vil si til Dagbladet.
GRANSKER: Advokat Erling Grimstad etterforsker smøreskandalen ved Vinmonopolet. Her sammen med en av dem som granskes, direktør Knut Grøholt.
SJOKKERT: Leder i Funksjonærklubben, Helge Storvik.