Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kopierte USA-terror

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte flere liter eksplosiv væske på nettet fra et firma i Ålesund. Oklahomabomberen og World Trade Center-bomberne i 1992 brukte de samme stoffet.

LAGET SIN EGEN BOMBE: Anders Behring Breivik var inspirert av internasjonale terrorbombinger. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LAGET SIN EGEN BOMBE: Anders Behring Breivik var inspirert av internasjonale terrorbombinger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innehaverne av nettbutikken Trottlestore i Ålesund fikk sjokk da de oppdaget at den terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte en viktig ingrediens til å lage en bombe hos dem 24. september i fjor.

Fant bestillingen - Kompanjongen min satt og leste dette manifestet til Breivik. Litt ut i dokumentet ser han til sin forskrekkelse at en viktig ingrediens i bomben som ble brukt mot regjeringskvartalet kun selges på nettet av oss og ett selskap til her i landet. En kjapp sjekk på datamaskinen bekreftet mistanken, ordren fra Anders Breivik kom opp på skjermen, sier daglig leder Ole Christian Synnes til Dagbladet.

Nitrometan Det er et produkt som heter «Rapicon RC Fuel», et drivstoff som brukes i blant annet modellfly, Behring Breivik kjøpte. Drivstoffet inneholder 30 prosent nitrometan som sammen med andre komponenter, deriblant ammoniumnitrat (kunstgjødsel), blir til en kraftig bombe.

Oklahomabomberen Timothy McVeigh brukte det samme stoffet da han drepte 168 og såret mer enn 680 i 1995. Det ble også brukt i det delvis mislykkede angrepet på World Trade Center i 1993.

Forklarer i dagboka I dagboka si beskriver Behring Breivik bruken av stoffet, måten han blander det på og at han frykter å pådra seg kreft ettersom blandingen avgir giftig støv sammen med kunstgjødselen han kjøpte på Rena.

Han forklarer hvordan han destillerer RC Fuel for å få ut de 30 prosentene med nitrometan. Slik får han en så kraftig bombe som mulig.

FANT BREIVIK I KUNDELISTA: Daglig leder i nettbutikken Trottlestore Ole Christian Synnes ble svært overrasket da han oppdaget at den massedrapssiktede Anders Behring Breivik hadde kjøpt bombeingredienser av ham. Foto:
Foto: FRODE HOV
FANT BREIVIK I KUNDELISTA: Daglig leder i nettbutikken Trottlestore Ole Christian Synnes ble svært overrasket da han oppdaget at den massedrapssiktede Anders Behring Breivik hadde kjøpt bombeingredienser av ham. Foto: Foto: FRODE HOV Vis mer

Behring Breivik vet at de forskjellige destilleringsmetodene han har funnet på nettet er svært farlige og avanserte, noe som betyr at hele gården på Rena kunne gått i lufta om han noe feil.

I mange garasjer
Synnes forteller at folk som har fjernstyrt fly, bil eller helikopter ofte har RC Fuel med nitrometan i garasjen. 

- Dette er et lovlig stoff en også får kjøpt på hobbybutikker. Det er et nødvendig drivstoff for små motorer i fjernstyrte hobbysaker, sier Synnes.

- Hvor mye bestilte han av dere?

image: Kopierte USA-terror

- Han bestilte og betalte over nett fire ganger 3,8 liter. For oss er det vanlig å selge dette i kasser, og jeg tror han kjøpte det siste partiet før vi gikk over til et nytt merke.

60 kroner literen I ordren over bestillingen fra Anders Behring Breivik går det fram at den terrortiltalte betalte 1.100 kroner for kassen med de fire kannene med stoffet.

- Det er kraftige saker, spesielt når dette blandes med andre ingredienser. I enkelte billøp og flyoppvisninger brukes stoffet. Men da holder motorene bare til et par gangers oppstart, sier Synnes som selv om de er en uskyldig part, synes det er svært lite hyggelig at stoffet fra dem er brukt i dødsbomben.

- Terrorhandlingen er forferdelig. Vi har varslet politiet om kjøpet. Vi fikk beskjed om at vi kanskje ble innkalt til et formelt avhør rundt handelen, sier han.

Kjøpte kunstgjødsel
I april bestilte Behring Breivik den viktigste bombeingrediensen, nemlig seks tonn kunstgjødsel fra Felleskjøpet.

DREPTE 168: Timothy McVeigh brukte samme ingrediens som Anders Behring Breivik. Foto: AP/David Longstreath.
DREPTE 168: Timothy McVeigh brukte samme ingrediens som Anders Behring Breivik. Foto: AP/David Longstreath. Vis mer

- Han ringte inn sin bestilling til vår avdeling på Rena den 28.april. Den 4.mai ble varene levert på gården hans. Det er vanlig at gårdbrukere bestiller via sin lokale butikk, men det kjøres ut fra sentrale lagre. Det har også Behring Breivik gjort, sier kommunikasjonsdirektør i Felleskjøpet, Oddny Estestad.

- Hva er verdien på det han bestilte?

- Han betalte rundt 40.000 kroner. Jeg konstaterer at tre tonn står igjen på gården, sier Estestad.

BRUKES I MODELLFLY: Det norske firmaet solgte RC Fuel til den massedrapssiktede Behring Brevik. Foto: Produktbilde
BRUKES I MODELLFLY: Det norske firmaet solgte RC Fuel til den massedrapssiktede Behring Brevik. Foto: Produktbilde Vis mer