Kopimedisiner kan gi alvorlige bivirkninger. Forsker vil teste det på eldre pasienter

Det er viktig å teste kopimedisin ut også på eldre pasienter, mener stipendiat Ida Robertsen.

ALVORLIGE BIVIRKNINGER: Forskning viser at kopimedisiner på lang sikt kan gi økt risiko for alvorlige bivirkninger. Forsker Ida Robertsen mener det er viktig å teste det, også på eldre pasienter.
Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
ALVORLIGE BIVIRKNINGER: Forskning viser at kopimedisiner på lang sikt kan gi økt risiko for alvorlige bivirkninger. Forsker Ida Robertsen mener det er viktig å teste det, også på eldre pasienter. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kopilegemidler inneholder samme virkestoff som originalmedikamentet, og pasienter kan som regel like gjerne bruke kopien. Men et forskningsprosjekt på nyretransplanterte pasienter viste at det var forskjell på bruk av originalen og kopien.

- Vi ble overrasket over resultatet. Vi trodde jo at de skulle være helt like, sier Robertsen til NTB.

Bivirkninger Forskningsprosjektet ved Famasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo kan potensielt føre til konsekvenser for dagens system for godkjenning av generiske legemidler, mener stipendiaten.

En gruppe på 25 eldre, nyretransplanterte pasienter fikk prøve ut både originalmedisinen Prografâ og kopien Tacniâ. Forskjellen i konsentrasjon vil på lang sikt kunne gi økt risiko for alvorlige bivirkninger som utstøting av den transplanterte nyren, nevrotoksisitet, høyt blodtrykk og diabetes.

- Vi har ikke noen god forklaring på hvorfor det ble slik. Vi vet at eldre kan være litt annerledes. De har gjerne andre sykdommer og bruker ofte andre medisiner. Kanskje absorberes medisinen annerledes? Er det noe annerledes med blodgjennomstrømning? sier hun.

Studien gir ikke svar på om det er forskjell på medisinene, eller om årsaken kan ligge i at det denne gangen var pasienter over 60 år som ble testet. Robertsen sier det vanligvis er friske, unge mennesker som brukes som testpersoner.

- Jeg tror det er viktig at man også tester andre aldersgrupper. Det er jo ikke disse unge, frivillige som skal bruke preparatene til slutt, sier hun.

Legemiddelverket følger Legemiddelverket følger opp saken, men mener det foreløpig ikke er noen grunn til å endre rutinene. Generelt er regelverket godt, og det foreligger tydelige krav.

- Vi har tatt det opp med komiteene i EU-nettverket. Vi finner ikke noen grunn til å gjøre noe med dette produktet eller regelverket slik det er nå, sier seksjonssjef Karen Marie Ulshagen i Legemiddelverket.

Hun er enig i at det er viktig å ta med flere aldersgrupper i testene.

- Når nye medisiner tas i bruk, er det veldig viktig å samle informasjon om flere pasientgrupper, sier hun.

(NTB)