Koples til kortsvindel i leketøysbutikker

Kunder svindlet for millionbeløp i Hamar og Kristiansand. - Likhetstrekk, sier politiet.

 HAR FÅTT TIPS:  Politiet går ut med ny etterlysning av den svindelmistenkte rumenske statsborgeren Petrea Toader (35) i forbindelse med omfattende bankkortsvindel i leketøysbutikkeri Kristiansand og Hamar. Foto: POLITIET.
HAR FÅTT TIPS: Politiet går ut med ny etterlysning av den svindelmistenkte rumenske statsborgeren Petrea Toader (35) i forbindelse med omfattende bankkortsvindel i leketøysbutikkeri Kristiansand og Hamar. Foto: POLITIET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Har du sett denne mannen et sted der du betaler med bankkort, er politiet interessert i opplysninger.

Etterforskerne som jobber med de omfattende bankkortsvindlene i leketøy- og barneutstyrforretninger i Kristiansansand og Hamar, går nå ut med en ny etterlysning etter den svindelmistenkte rumenske statsborgeren Petrea Toader (35).

Politiet har fått flere tips etter den første etterlysningen 3. juli, men han er ikke pågrepet.
- Vi har tett kontakt med etterforskningsledelsen i Kristansand, og det er klare likhetstrekk mellom kortsvindelen i Barneland der og Lekehuset her i Hamar.
- Vi antar at svindleren har gjemt seg i butikkene etter stengetid og montert skimming-utstyr i kortterminalene om natta, sier politioverbetjent Rune Otterstad ved Hamar politistasjon til Dagbladet.

Svindelsaken fra Kristiansand har eksplodert etter at de første bankkundene ble kontaktet av sin bank om mistenkelige uttak i land som "skurret" med kontoeierens kortbruk forøvrig.

Før 17. mai
I løpet av et par døgn har langt over 20 svindlede kortkunder meldt seg med tapping av kontoene fra bankautomater i fremmede land, blant annet Romania, Thailand og Kina - i de siste tilfellene i Hongkong.

Svindelen i Kristiansand har foreløpig kommet opp i flere hundre tusen kroner. En småbarnsmor Dagbladet har vært i kontakt med, fikk sitt kort tappet da hun var på handlerunde før 17. mai.

I Hamar har etterforskerne allerede hatt to uker på seg til å kartlegge svindelen med kortterminalen i Lekehuset i Maxi Storsenter.

- Vi vet at om lag 200 kortstriper er kopiert mellom ca. 20. og 29. mai. Det samlede svindelbeløpet er langt over en million kroner, sie politioverbetjent Rune Otterstad.

Ferske bilder
Norsk politi har to ferske bilder av den svindelmistenkte Petrea Taoder. Etterlysningsbildet stammer fra politiet i Asker og Bærum, der han ble tatt for innbrudd og tyveri i fjor høst.

Og politiet har også et tydelig opptak av den svindelettersøkte 36-åringen tidligere i år fra overvåkningskameraet inne i en Statoil-stasjon i Drammen.
Bildene viser at han helt umaskert kommer fram fra et skjulested og monterer "tappeutstyr" i kortterminalen ved kassa når stasjonen har nattestengt.
Også Østfold politidistrikt er koblet inn i etterforskningen etter at et stort antall bankkort er kopiert i en terminal på en bensinstasjon i Rakkestad.

Opptak er slettet
- Det er neppe tilfeldig at svindlerne har slått til i leketøyforretninger, som her på Hamar og i Kristiansand. Selv om kjøpesentre er nøye overvåket, har de vel kalkulert med at det ikke er tett med kameraer i slike butikker. Og selv svindelen skjer flere uker etterpå. Da er videoopptakene fra selve kjøpesenteret slettet etter lov om lagring av slijke personopptak. Det har vært en hemsko for etterforskningen her i byen, sier politioverbetjent Rune Otetrstad i Hamar til Dagbladet.