BLE TRODD: Den 28-årige kvinnen (t.h.) ble voldtatt av Julio Kopseng på Hønefoss i 2012. Etter først ikke å ha vunnet fram i tingretten ble hun trodd av juryen i lagmannsretten. Her med sin bistandsadvokat Trine Rjukan (t.v.). Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
BLE TRODD: Den 28-årige kvinnen (t.h.) ble voldtatt av Julio Kopseng på Hønefoss i 2012. Etter først ikke å ha vunnet fram i tingretten ble hun trodd av juryen i lagmannsretten. Her med sin bistandsadvokat Trine Rjukan (t.v.). Foto: Sindre Granly Meldalen / DagbladetVis mer

Kopseng filmet henne under voldtekt: - Nå er det hans tur til å få satt livet sitt på vent

28-årig kvinne er overlykkelig over dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er så overveldet, jeg har nesten ikke ord! sier en 28-årig Oslo-kvinne til Dagbladet.

Borgarting lagmannsrett har dømt Julio Kopseng (38) til 21 års forvaring med 10 års minstetid for seksuelle overgrep mot 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Det er lovens maksimumsstraff og den strengeste voldtektsdommen i Norge i nyere tid.

28-åringen ble voldtatt av den profilerte danseren etter et show på Hønefoss i 2012. Under tingrettens behandling i fjor høst vant hun ikke fram, men juryen i lagmannsretten trodde på henne, blant annet etter å ha sett en mobilvideo Kopseng selv tok av voldtekten.

Mulig livstidsstraff Forvaringsstraff idømmes bare de aller farligste forbryterne i Norge, og kan forlenges så lenge retten finner at den domfelte fremdeles er farlig for samfunnet. De sakkyndige i saken kommer til at Kopseng har dårlige utsikter til å forbedre seg i fengsel, og dersom rettens konklusjon forblir den samme hver gang han i framtida begjærer seg løslatt, vil han bli sittende innesperret livet ut.

Det har den 28-årige Oslo-kvinnen ingen problemer med.

- Nå kan jeg begynne å legge dette bak meg og fortsette livet mitt, vel vitende om at han kommer til å sitte inne i mange, mange år, uten den friheten jeg og de andre kvinnene skal nyte godt av. Nå er det hans tur til å få satt livet på vent.

Lagmannsrettens straffeutmåling tilsvarer aktoratets påstand. Forsvaret ba i sin straffeutmålingsprosedyre om at Kopseng får lavere straff, men ble altså ikke hørt.

Banket opp 38-åringen ble i 2013 rettskraftig dømt for to voldtekter, og soner for tida denne dommen i Ullersmo fengsel på Romerike. Forsvarerne forkynte dommen for ham i 12-tida.

- Han har ingen kommentar til dommen. Nå skal vi gå igjennom den med ham, og bestemme oss for om det er grunnlag for anke, sier forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

I retten fortalte Veum at klienten er banket opp til sammen seks ganger mens han har sittet i fengsel.

- Mulig å bli trodd Trine Rjukan er bistandsadvokat for 10 av de 17 fornærmede kvinnene, blant dem 28-åringen. Hun mener dommen er viktig og skjellsettende.

- Den viser at det er mulig å bli trodd av politiet og rettsapparatet, selv lenge etter at overgrepet har skjedd. Flere av klientene mine har tvilt på om det var riktig å anmelde, og om de orket å stå løpet helt ut, sier advokaten til Dagbladet.

- Vi er fornøyd med at vi har fått medhold i vår påstand. Dommen tar hensyn til sakens karakter, grovhet og omfang, sier aktor Guro Hansson Bull til Dagbladet.

I tillegg til forvaringsdommen ble Kopseng dømt til å betale alle de 17 fornærmede kvinnene oppreisning. De fleste er tilkjent «standardsummen» ved voldtekt, 150 000 kroner, men danserens tidligere samboer får 270 000 kroner fordi hun ble utsatt for langvarig og grov mishandling; retten legger til grunn at hun ble voldtatt et stort antall ganger.

Forsvaret har anledning til å anke straffeutmålingen, lovanvendelsen, saksbehandlingsfeil og oppreisningen til Høyesterett.

FIKK LOVENS STRENGESTE STRAFF: Julio Kopseng (38) er idømt lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for seksuelle overgrep mot 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK LOVENS STRENGESTE STRAFF: Julio Kopseng (38) er idømt lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for seksuelle overgrep mot 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer