Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Koptisk kristne fordømmer islamkritisk film

Den koptiske kirke i Egypt fordømmer den islamkritiske filmen som har satt sinnet i kok hos mange muslimer. Enkelte hevder koptere står bak filmen.

DEMONSTRASJON: Her demonstrerer muslimer i egypt mot filmen «Innocence of muslims». Den koptiske kirken er nå redd for represalier i landet. Foto: AFP
DEMONSTRASJON: Her demonstrerer muslimer i egypt mot filmen «Innocence of muslims». Den koptiske kirken er nå redd for represalier i landet. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen «Innocence of Muslims» er laget i USA og har utløst rasende demonstrasjoner i flere land.

Om filmen i det hele tatt eksisterer, stilles det rett nok spørsmål ved. Alt som er vist hittil er et 14 minutter langt videoklipp som ble lagt ut på YouTube i juni.

Først da dette klippet ble tekstet på arabisk og lagt ut på nytt denne uka, vakte det oppsikt i den muslimske delen av verden.

Drepte ambassadør I Libya stormet demonstranter og militsfolk det amerikanske konsulatet i Benghazi tirsdag og drepte USAs ambassadør og fire andre.

I Egypt forsøkte demonstranter å storme den amerikanske ambassaden, og onsdag fortsatte demonstrasjonene mot den amerikanskproduserte filmen.

Også i land som Tunisia var det demonstasjoner, og i Afghanistan forsøkte myndighetene å komme protester i forkjøpet ved å stenge tilgangen til YouTube.

YouTube, som eies av Google, vil ikke fjerne videoen, men har på eget initiativ sperret den for brukere i Libya og Egypt.

- Som følge av den svært vanskelige situasjonen i Libya og Egypt, har vi midlertidig begrenset tilgangen i begge land, heter det i en kunngjøring.

Mystisk opphav Amerikanske medier meldte først at filmen er produsert av Sam Bacile, som i intervjuer har presentert seg selv som israelsk-amerikansk forretningsmann, bosatt i California.

Flere stiller nå spørsmål ved om Bacile eksisterer og mener at det er snakk om et pseudonym.

Vietnam-veteranen Steve Klein, som er kjent som en fundamentalistisk kristen og en nådeløs islamkritiker i USA, medgir å ha vært involvert i produksjonen av filmen.

Klein har bånd til koptisk kristne egyptere, blant dem Morris Sadek som i årevis har drevet en hatsk kampanje mot islam i USA.

Enkelte spekulerer i om det er Sadek som har produsert den omstridte filmen.

Fordømmer Den koptiske kirke i Egypt rykket onsdag ut med en fordømmelse av filmen og hevder at den er et forsøk på å så splid mellom kristne og muslimer i Egypt.

- At den blir lansert akkurat nå, er ledd i en ondsinnet kampanje for å krenke religioner og splitte folk, først og fremst det egyptiske folk, heter det i en kunngjøring fra kirken.

Kopterne frykter hevnaksjoner fra muslimer som følge av filmen og amerikansk politi skjerpet onsdag sikkerheten ved koptiske kirker i USA.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media