Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Koran-brenningen er en ekstremt intolerant handling

Obama knallhardt ut mot «Den gale pastoren».

«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-e Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix
«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-e Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld amerikansk tid publiserte USAs president Barack Obama en uttalelse om voldshandlingene, som førte til at norske Siri Skare (52) og seks andre FN-ansatte ble drept, i Afghanistan og Koran-brenningen i USA som førte til demonstrasjonene.

- Vanhelligelsen av hvilken som helst hellig tekst, inkludert Koranen, er en ekstremt intolerant handling. Men det er opprørende å se at uskyldige mennesker er blitt angrepet og drept som et svar på dette, og det bryter med all anstendighet og verdighet, sier Obama.

- Ingen religion tolerer drap på uskyldige, og det er ikke noe som kan rettferdiggjøre slike handlinger, sier presidenten.

Enig med Støre Obama sier langt på vei det samme som utenriksminister Jonas Gahr Støre, som overfor Dagbladet i går fordømte drapene på FN-personellet i Afghanistan, samtidig som han tok avstand fra Koran-brenningen.

Pastor Terry Jones, som er blitt omtalt som «Den gale pastoren», sier på sin side at han ikke føler noe ansvar for det som har skjedd i Afghanistan. Han sier at handlingene bare understreker poenget hans.

PROTESTER: Koran-brenningen har ført til sterke reaksjoner i både Afghanistan og Pakistan, her i Peshawar. Foto: AFP PHOTO/A. MAJEED/Scanpix
PROTESTER: Koran-brenningen har ført til sterke reaksjoner i både Afghanistan og Pakistan, her i Peshawar. Foto: AFP PHOTO/A. MAJEED/Scanpix Vis mer

- Vi ønsket å få oppmerksomhet rundt denne farlige religionen og de farlige elementene den har, sier Jones til ABC News.

I dagens VG sier Jones også:

- Vi er selvfølgelig veldig lei oss for at det har skjedd. Men islam har drept mennesker i hundrevis av år, og de trenger ingen unnskyldning for det.

Marginal menighet Jones, som leder en marginal og svært konservativ menighet i Florida, avbrøt i september i fjor en planlagt brenning av koranen under en markering av terrorangrepene mot USA 11. september 2001 etter at USAs president Barack Obama selv fordømte planene og fryktet at en koranbrenning kunne brukes som et rekrutteringsverktøy av Al Qaida.

Koran-brenningen 20. mars skjedde etter muslimenes hellige bok ble «kjent skyldig» under en «rettssak» i kirken.

DREPT: Siri Skare.
DREPT: Siri Skare. Vis mer

- Å brenne en Koran er innenfor ytringsfriheten, og er ikke noe som bør straffeforfølges. Men det er viktig å ta avstand fra en så utstudert krenkelse av islam som religion. Karikaturene ble et symbol på det samme, en krenkelse av islam, men det er ingen tvil om at dette er mer målrettet. Dette er en handling som er gjort for å krenke, sa Prio-direktør og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til Dagbladet i går.

Infiltrert av opprørere FNs svensk-italienske spesialutsending Staffan de Mistura sa i går at det var opprørere som hadde infiltrert demonstrasjonen som tok livet av de FN-ansatte fredag.

- Noen opprørere, trolig mellom 7 og 15, infiltrerte demonstrasjonen, sa de Mistura til pressen i Kabul. - Det jeg har rekonstruert, er at de som faktisk drepte kollegene mine, var infiltratører.

MARGINALE: Pastor Terry Jones og Wayne Sapp. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/Scanpix
MARGINALE: Pastor Terry Jones og Wayne Sapp. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media