Koran fra Muhammeds tid funnet i engelsk bibliotek

Kan gi mulighet for etterlengtet forskning, mener norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fragmenter av Koranen, datert til å være minst 1370 år gamle, har blitt oppdaget av universitetet i Birmingham.

- Dette er mer enn vi kunne ha håpet på i våre villeste drømmer. Det er helt fantastisk at vi sitter på en av de eldste utgavene av Koranen i hele verden, sier Susan Worrall, universitetets direktør for spesialsamlinger, ifølge BBC.

Forfatter trolig i live på Muhammeds tid Ifølge kanalen skal manuskriptet, der teksten skal være skrevet på geite- eller saueskinn, ha ligget uoppdaget i universitetets lokaler i nesten et århundre.

Dateringen til tekstene gjør at personen som skrev teksten i teorien kan ha vært i live da profeten Muhammed fortsatt levde.

Radiokarbon-testing viser at teksten, med en sannsynlighet på 95 prosent, er skrevet mellom år 568 og 645.

- Finnes like gamle tekster Etter muslimske tradisjoner skal profeten Muhammed har mottatt islams hellige tekst i løpet av perioden mellom år 610 og 632, skriver BBC.

- Dette er et meget interressant funn, ikke minst fordi teksten er i engelsk eie, sier Kari Vogt.

Hun er religionshistoriker ved universitetet i Oslo med islam som spesialfelt og understreker at det allerede finnes omtrent like gamle manuskripter i andre deler av verden, men at eierne av disse har lagt restriksjoner med tanke på forskning.

Positiv til engelsk eie Dette fordi de gamle tekstene kan variere fra den offisielle versjonen av Koranen.

- Det er både religiøse og sekulære krefter som ikke ønsker at disse skal forskes på. På den måten hindres moderne kildekritikk og de spørsmålene som følger med det. Blant annet så sitter myndighetene i Jemen på en samling utslitte Koraner som det er blitt lagt restriksjoner på, sier Kari Vogt.

Jubel i Storbritannia Tilbake i Storbritannia har lokale muslimer allerede uttrykt glede over funnet, skriver BBC.

- Når jeg så disse sidene ble jeg rørt. Det var tårer i øynene mine. Jeg er sikker på at folk over hele Storbritannia vil reise for å få et glimt av disse sidene, sier Muhammad Azal, styreformann ved Birmingham Central Mosque.

Universitetet i Birmingham erklærer på sin side at de kommer til å stille ut teksten i tiden framover.

- Dette er en skatt like god som noen, sier professor David Thomas om den hellige teksten som skal stilles ut mellom fredag den 2. oktober og søndag den 25. samme måned.

POSITIV:  Kari Fogt er spent på mulighetene funnet i England vil gi med tanke på tolkning av Koranen. Her på et bilde fra 2008. Foto RØST/ESPEN Dagbladet
POSITIV: Kari Fogt er spent på mulighetene funnet i England vil gi med tanke på tolkning av Koranen. Her på et bilde fra 2008. Foto RØST/ESPEN Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer