Koranen i rettssalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Juristen Abid Q. Raja, som er en av justisminister Odd Einar Dørums rådgivere i kampen mot kriminalitet, foreslo i et intervju med Aftenposten i går at muslimer skal sverge ved Koranen når de avgir vitnemål i en norsk rettssal. Hvis løftet om å tale sant avgis med hånda på deres hellige skrift, vil det bli langt vanskeligere å lyve enn om man bare gjentar den forsikringen om å si sannheten, som nå benyttes i rettssalen. «Ingen vil helt og fullt stole på en muslim som har sverget løgnaktig over Koranen,» sier Raja til avisa.
  • Forslaget støttes av blant andre førstelagmann Niels Erik Lie i Borgarting og statsadvokat Kristian Nicolaisen. Det er da også i utgangspunktet interessant. Løgn er et stort problem i rettssalene. Hvis mennesker blir bedt om å garantere at de snakker sant gjennom et løfte overfor en instans de respekterer og setter høyt, kan også respekten for det norske rettssystemet styrkes blant landets minoriteter.
  • Men bør vi ikke da også gjeninnføre skikken med å sverge ved Bibelen? Og hva med vitner som bekjenner seg til buddhismen, hinduismen eller jødedommen, eller som ikke bekjenner seg til noen religion - skal rettssystemet da lete fram det symbolet som representerer normen også i deres verdisystem?
  • Det blir også problematisk hvem som skal avkreves en ed ved Koranen - de med muslimsk bakgrunn, eller de som erklærer seg som troende muslimer? Og hva skjer med dem som velger å framsi den vanlige forsikringen? Vil de få svekket troverdighet i dommernes og juryenes øyne? Koranen, eller andre hellige symboler, vil kunne fungere som utilsiktede løgndetektorer, med enda mer tvilsom troverdighet enn den mekaniske utgaven.
  • Som flerkulturelt samfunn stilles Norge overfor stadig nye og uventede utfordringer. Enheten bak det flerkulturelle må imidlertid også komme til syne, ellers drukner samfunnet selv bak de mange kulturene. Muslimer er ikke mer løgnaktige enn andre. I likhet med landets øvrige befolkning må vi forvente også av dem at de snakker sant når de forsikrer om det, uansett hvilket symbol som ligger foran dem. Det er ikke Koranen som gjør en løgner utroverdig, men løgnen selv.