Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Koranenes kirkegård

Begraves i underjordisk labyrint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En underjordisk labyrint som bukter seg to kilometer inn i fjellkjeden Jabal Noor-ul-Quran - på norsk «fjellet med Koranens lys» - i Chiltan i det sydvestlige Pakistan, er blitt det siste hvilestedet for utslitte Koraner og andre religiøse tekster.

Populært tiltak

Historien begynner fjorten år tilbake i tid, da den pakistanske traktorselgeren Allah Noor Davi så en hvitskjegget mann begrave slitte Koraner på en gravlund. Ifølge Islam skal ødelagte Koraner enten gravlegges, eller senkes i en sjø eller elv. Davi fikk for seg at man også kunne legge Koranene i tunneler.

Med hjelp fra Mir Abdus Samas, mannen med det hvite skjegget, organiserte han gravingen av tunnelene i Chiltanfjellene. Han satte ut innsamlingsbokser i den nærliggende byen Quetta, men ideen hans ble etter hvert så populær at folk fra Karachi, Lahore og Peshawar nå sender inn gamle Koraner.

- Hver måned ankommer ti fullastede lastebiler med slitte religiøse tekster som skal sorteres og gravlegges, sier Davi til nyhetsbyrået AP.

Koraner som kan restaureres, blir donert til moskeer, religiøse skoler og til de fattige. Koraner som ikke kan repareres legges i sekker langs veggene i tunnelene, mens historiske verker blir bevart i glasskister.

Hellig sted

I dag består labyrinten av 56 tunneler - over to meter høye og brede - med forbindelse til hverandre. Og det blir stadig flere av dem. Utgravningen og vedlikeholdet blir påkostet av en stiftelse og av pilegrimene som besøker labyrinten.

HER LEGGES KORANENE TIL HVILE: Og tusenvis av pilegrimer valfarter hvert år til de hellige tekstene. Alle foto: B.K.BANGASH/ Scanpix
HER LEGGES KORANENE TIL HVILE: Og tusenvis av pilegrimer valfarter hvert år til de hellige tekstene. Alle foto: B.K.BANGASH/ Scanpix Vis mer

For labyrinten er ikke bare et oppbevaringssted for religiøse tekster. Den har også blitt et hellig sted som troende muslimer valfarter til. To hundre pilegrimer besøker tunnelene hver fredag og søndag. Enkelte legger igjen bønner i tunnelene.

- Å Gud, vær så snill og la faren min bli frisk igjen, skrev Ismail.

- Å Gud, vær så snill og la doktorgraden til Noreen bli en suksess, skrev en annen.

Troen på labyrinten som et hellig sted deles av Davi.

- Vi begynte å grave i 1992. I løpet av årene som har gått, har det aldri skjedd en eneste ulykke. Jordskjelvet i 1997 målte 7,3 på Richters skala og hadde et episenter knappe 110 kilometer unna. Mer enn 70 mennesker mistet livet. Men tunnelene klarte seg, ikke en eneste stein falt, takket være hjelpen fra den Allmektige.

SEKKEVIS MED KORANER ANKOMMER FJELLENE: De anses som en verdig endeplass for religiøse skrifter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling