Koranskoler uten kontroll

Flere koranskoler i Drammen er beskyldt for vold mot barn. Ingen fører tilsyn med dem.

FORTSETTER UNDERVISNINGEN: Til tross for at imamen er siktet for vold, fortsetter koranundervisningen som før ved Islamic Culture Society på Fjell i Drammen. Foto: Terje Løchen
FORTSETTER UNDERVISNINGEN: Til tross for at imamen er siktet for vold, fortsetter koranundervisningen som før ved Islamic Culture Society på Fjell i Drammen. Foto: Terje LøchenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): En imam er siktet for vold mot koranskolebarn ved menigheten Islamic Culture Society. Som Dagbladet har avslørt, skal 51-åringen ha utøvd vold i nærmere 20 år.

Men påstandene er ikke enestående. En rekke skandaler rundt barn og koranskoler i Drammen er avslørt på 2000-tallet. Det til tross, intet tilsyn føres med dem.

- Koranskoler er religiøs virksomhet og føres ikke tilsyn med, sier avdelingsdirektør Sten Yngve Solberg hos Fylkesmannen i Buskerud.

Flere avsløringer

ØNSKER TILSYN: Rektor Jan Moen ved Fjell skole gikk til politiet med voldsanklagene for syv år siden. Nå ønsker han at fylkesmannen får fullmakt til å drive tilsyn med de mange koranskolene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER TILSYN: Rektor Jan Moen ved Fjell skole gikk til politiet med voldsanklagene for syv år siden. Nå ønsker han at fylkesmannen får fullmakt til å drive tilsyn med de mange koranskolene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Her kan du lese noen av de alvorlige beskyldningene som er rettet mot koranskoler i Drammen, uten at offentlige myndigheter har gått inn i dem.

I 2002 fortalte ungdommer fra den tyrkiske menigheten Det Islamske Kultursenter om vold som del av undervisningen ved koranskolen.

Ørefiker, slag i ansiktet og slag over fingrene med pekestokk var blant metodene som ble avslørt i Drammens Tidende.

Da ungdommene spurte hvorfor de ble slått, svarte imamen:

- Slagene skal bli til blomster.

Avsløringen førte ikke til noe tilsyn eller annen inngripen fra offentlige myndigheter.

Samtidig gikk rektor Jan Moen ved Fjell skole til politiet med sin bekymring over elevenes voldserfaringer fra en annen koranskole.

Voldsutøveren skal ha vært imamen som nå er siktet, syv år seinere.

FLERE ANKLAGER: Barn har flere ganger beskyldt imamer i flere menigheter for vold. Faksimile: Drammens Tidende 10.mars 2002
FLERE ANKLAGER: Barn har flere ganger beskyldt imamer i flere menigheter for vold. Faksimile: Drammens Tidende 10.mars 2002 Vis mer

Nektet fritid

Lederen for tyrkisk trossamfunn gikk i 2002 ut med knallhard kritikk av Det Islamske Kultursenter, byens største trossamfunn. Lederen anklaget menigheten for å nekte kvinner og barn sosiale aktiviteter.

Bakgrunnen ble avslørt i Drammens Tidende kort tid etter. Det lederen siktet til var en ulovlig internatskole hvor barn ble holdt i 10-12 dager i strekk. Offisielt ble det kalt koranskole.

Drammen kommune konkluderte med at bygget ikke var tillatt for overnatting. Koranskolevirksomheten fortsatte, uten tilsyn.

SIKTET: Imam Ghulam Nabi (51) benekter å ha slått barn ved koranskolen. Foto: Terje Løchen
SIKTET: Imam Ghulam Nabi (51) benekter å ha slått barn ved koranskolen. Foto: Terje Løchen Vis mer

Hemmelig brorskap

I 2004 la den tyrkiske menigheten Det Islamske Kultursenter 3,6 millioner kroner på bordet og kjøpte en bygård i Drammen.

Her søkte de om tillatelse til overnatting. Planen ble godkjent. I dag brukes bygget til internatskole, SFO og koranskole. Noe tilsyn føres ikke.

Til tross for å være største menighet i Drammen, tilhører Det Islamske Kultursenter en omstridt religiøs minoritet i Tyrkia. Målet er et islamsk skolesystem. Sekten tilhører et antiintellektuelt brorskap, med vekt på disiplin og lydighet. Trosretningen baseres på at Koranen inneholder et hemmelig budskap bare noen få utvalgte kan tolke.   

Mangler makt

- Vi kontrollerer regnskaper og medlemstall, det er det. Akkurat som med søndagsskoler føres det ikke annet tilsyn, sier Solberg.

I lov om tilskudd til livssynssamfunn står det ingenting om tilsyn. Derimot er det et krav om at trossamfunnet følger norsk lov. Blir imamen i Islamic Culture Society dømt, vurderer fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl å trekke støtten tilbake.

Men det skal mye til for at imamen blir dømt, noe politiet innrømmet overfor Dagbladet tirsdag. Til det er bevisene foreløpig for svake.

Politiets motiv er at en siktelse uansett vil sette fokus og forhåpentligvis virke avskrekkende også overfor andre mistenkte menigheter. Imam Ghulam Nabi nekter for å ha slått barn.

Krever endringer

Rektor Jan Moen varslet om vold for syv år siden. Nå mener han endringer må til.

- Fylkesmannen bør få tilsynsmyndighet, sier Moen.

Han mener menighetsrådene som ansetter imamer også bør ta mer ansvar for barnas ve og vel.

- Vi trenger et system for å følge opp imamer slik at vold ikke rammer barna som går på koranskoler. Fylkesmannen burde stille krav til anonyme spørreundersøkelser for å hindre at barna utsettes for vonde ting, sier Moen.