Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korea-konflikt topper Nobel-spekulasjonene timer før kunngjøringen

Kim Jong-un, Donald Trump, Verdens matvareprogram eller irakiske Nadia Murad? Spekulasjonene om hvem som får årets fredspris er mange.

NOBEL-KANDIDATER: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un og USAs president, Donald Trump, er kandidater til Nobels fredspris. Foto: Kevin Lim/The Straits Times via REUTERS
NOBEL-KANDIDATER: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un og USAs president, Donald Trump, er kandidater til Nobels fredspris. Foto: Kevin Lim/The Straits Times via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag klokken 11 kunngjør Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hvem som vinner årets Nobels fredspris. Før den tid dukker det opp stadig flere spekulasjoner om hvem som får verdens gjeveste anerkjennelse.

Bare timer før prisutdelingen er det de to koreanske statslederne Kim Jong-un og Moon Jae-in som er hyppigst nevnt og på topp på bookmakernes liste, som følge av fredsdialogen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Hos Nicer Odds, Oddchecker og New Bookmakers står både USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel høyt oppe på listene. Det gjelder også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Vold i konflikter

Også navn som Nadia Murad og Denis Mukwege går igjen høyt oppe på listene.

Murad ble fengslet av IS og utsatt for overgrep av terrororganisasjonen. Hun reiser nå verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter. Den kongolesiske legen Mukwege har tidligere mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid for kvinner som har blitt voldtatt i krig.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI tror Murad vinner sammen med Mukwege fordi begge har vært sterke pådrivere for å få bukt med den systematiske voldtekten av kvinner som et ledd i krig og konflikt.

Mange nominerte

I alt har 331 kandidater blitt nominert til årets fredspris, det nest høyeste antallet noen gang, ifølge Nobelinstituttet. Av disse er 216 personer og 115 organisasjoner.

Andre som figurerer på bookmakerlistene er den irakiske menneskerettighetsforkjemperen Yanar Mohammed, som vant Rafto-prisen i 2016, pave Frans, Verdens matvareprogram (WFP) og den fengslede saudiarabiske bloggeren Raif Bawadi, som i 2015 ble tildelt EUs menneskerettighetspris.

Norges Fredsråd traff blink i fjor med å tippe Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) som vinner av fredsprisen. I år har de Arktisk råd på førsteplass.

Overrekkelsen av prisen skjer i Oslo 10. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!