Koreanere krangler om skudd

Nord-Korea og Sør-Korea anklager hverandre for å ha startet dagens skuddveksling som førte til at fem sørkoreanske marinegaster ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ytterligere 22 sørkoreanske marinegaster ble såret i sammenstøtet, som fant sted utenfor vestkysten av Korea.

Nord-Korea anklager Sør-Korea for å ha skutt først mot nordkoreanske marinefartøy, som dermed ble tvunget til å forsvare seg. Det går fram av en melding fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA. Sør-Korea på sin side sier at nordkoreanske skip seilte over den omstridte sjøgrensen og fyrte av skudd mot deres skip, og derved skadet 22 marinegaster, hvorav en skal være savnet.

Skuddvekslingen fant sted ved fiskeområder ved Yeonpyeong-øya, nær den omstridte sjøgrensen mellom de to statene, som offisielt aldri har avsluttet Korea-krigen fra 1950 til 1953.

Sør-Koreas president, Kim Dae-jung sier han ikke kan tolerere Nord-Koreas handlemåte, opplyser sørkoreanske tjenestemenn og krever en unnskyldning. Sør-Korea har satt hæren i alarmberedskap langs hele grensen mot Nord-Korea.

Sammenstøtet skjedde da to nordkoreanske marinefartøyer som eskorterte fiskebåter, kom inn i sørkoreanske farvann. Ni sørkoreanske fregatter ble mobilisert for å vise dem bort.

- Våre patruljebåter advarte dem gjentatte ganger over høyttalere om at de hadde krysset grenselinjen, men de reagerte ikke og åpnet ild mot oss. Våre båter svarte straks på ilden, sa en talsmann for de sørkoreanske styrkene.

En sørkoreansk båt sank idet den ble tauet vekk etter det 20 minutter lange slaget, opplyser tjenestemenn fra Seoul, som la til at en nordkoreansk båt ble observert i flammer mens den ble tauet vekk. Russerne ba Sør-Korea og Nord-Korea om å vise tilbakeholdenhet og ba de to land om å ikke la denne skuddvekslingen true forsoningsforsøk.

- Vi må ikke la den positive dialogen og prosessen bli truet, sa det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Russland har nære forbindelser fra den kalde krigens dager med Nord-Korea og deler også en flik grense med landet. Nord-Koreas mediesky leder, Kim Jong-il reiste rundt i Russland med tog i august 2001. Nordkoreanske marinefartøy er kommet inn i sørkoreanske farvann ni ganger hittil i år, men det er første gang det er kommet til skuddveksling mellom de to statene i år. I juni 1999 ble en nordkoreansk patruljebåt senket av sørkoreanske marinebåter under en skuddveksling i det samme området.

(NTB)

SÅRET: Sør-koreanske befalsmann Lee Hae-young som ble såret, blir intervjuet på militærsykehuset i Songnam.
BRIEFING: Den sør-koreanske generalløytnanten Lee Sang-hee, som er operasjonssjef ved forsvarskommandoen, informerer om sammenstøtet mellom nord og sør-koreanske krigsskip.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer