Koreansk forsoning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For noen er fredens pris høy: Sør-Koreas president Kim Dae-jung har betalt med husarrest, fengsel, tortur, eksil, drapsforsøk og to dødsdommer for sitt livslange politiske engasjement. Også den nære familien har lidd fysisk overlast for Kims opposisjon mot de tidligere sørkoreanske militærregimene. Som en anerkjennelse for personlig mot og integritet i kampen for demokrati og menneskerettigheter, er tildelingen av Nobels fredspris mer enn fortjent.
  • Nettopp Kims personlige egenskaper har gjort det mulig for ham å stå i spissen for den historiske forsoningsprosessen mellom Nord- og Sør-Korea. De to landene har teknisk sett vært i krig med hverandre siden våpenhvileavtalen i 1953. Grenselinjen ved 38. breddegrad voktes av to millioner soldater. I dette politiske frostklimaet har Kims solskinnspolitikk gitt oppsiktsvekkende resultater: Toppmøtet i Pyongyang med Nord-Koreas president Kim Jong-il i sommer er etterfulgt av dypt emosjonelle familiegjenforeninger. Også forholdet mellom USA og Nord-Korea er blitt mer pragmatisk.
  • Målet om et samlet Korea ligger trolig mange, mange år fram i tida. Om Nobels fredspris vil spille noen rolle i den videre prosessen, er tvilsomt. Mest spennende blir det å se om og i tilfelle hvilken reaksjon det isolerte regimet i Pyongyang vil ha til prisen, som utenfor Korea vil være fullt ut ukontroversiell. Nobelkomiteen kunne selvsagt umulig la Kim dele prisen med en uberegnelig diktator som har ledet sitt folk inn i dyp fattigdom, isolasjon og til og med sultedød. Samtidig har Kim Jong-il utviklet reaktor- og rakettprogrammer som truer stabiliteten i hele Asia.
  • Det er verdt å merke seg appellen fra Røde Kors: Folket i Nord-Korea er fremdeles avhengig av matvarehjelp. Først på lengre sikt kan resultatene av det politiske tøværet høstes på rismarkene og hveteåkrene. Gunnar Berge har delt ut en fortjent pris. Resten av verden bør yte humanitær bistand til over 20 millioner ofre for nesten 50 år med kald krig på den koreanske halvøya.