Koreansk issmelter i Oslo

Kim Dae Jung har overlevd alt fra drapsforsøk, fengselsopphold og dødsdommer. Til tross for tøff motstand har «solskinnspolitikken» hans smeltet forholdet til den tidligere erkefienden i nord. I ettermiddag kom den 77 år gamle isbryteren til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egentlig skulle ikke fredsprisvinneren Kim Dae Jung (77) vært i live. Hans dramatiske liv kunne knekt den sterkeste actionhelt, men Kim har vist seg å være en hard nøtt å knekke for hans motstandere. Etter nærmere 40 år i politisk motbakke ble han i februar 1998 tatt i ed som Sør-Koreas president. Det var første gang i landets historie at makten gikk til den politiske opposisjonen.

- Jeg tror Gud satte meg på alle disse prøvelsene for at jeg skulle bli godt nok skolert til å lede landet inn i det neste århundret, sa han etter valget.

Samme dag som hans 40 år gamle president-drøm gikk i oppfyllelse lovte Kim at han ville jobbe for et toppmøte med Nord-Korea. Det tok han to år å få til.

Dramatisk liv

I 1950-åra forsøkte den politisk aktive Kim Dae Jung å komme inn i Koreas nasjonalforsamling. I 1961 klarte han det, men bare dager etter valget tok general Park Chung-Hee makten i et militærkupp. I 1971 ble han utsatt for en mystisk bilulykke som førte til at han den dag i dag halter.

I 1973 ble Kim Dae Jung arrestert i Tokyo av koreansk etterretning. De bandt ham på hender og føtter og var i ferd med å kaste ham på sjøen da han ble reddet av amerikanske myndigheter i siste liten.

Senere fulgte husarrest, fengselsopphold og nytt militærkupp i 1979. Det nye regimet under Chun Doo-Hwan dømte Kim til døden, men han ble senere benådet og sendt i eksil til USA.

Revansje

Fra 1985 kom Kim Dae Jung tilbake til Sør-Korea etter flere år i eksil. Han slo seg sammen med sin tidligere rival Kim Young-Sam som vant presidentvalget i 1987. Ti år senere vant Kim Dae Jung selv presidentvalget, og ble tatt i ed noen måneder senere. 40 års politisk kamp og fire forsøk på å vinne valget hadde omsider gitt uttelling.

Solskinnspolitikk

Det tok presidenten to år å få istand det historiske toppmøtet mellom Kim Dae Jung og hans nord-koreanske kollega Kim Jong-Il i juni i år. Møtet var såpass vellykket at den nord-koreanske presidenten fulgte naboen i sør til flyplassen for å vinke farvel. De sterke scenene fra gjenforeningen av 100 familier gikk verden rundt. Slike gjenforeninger skal komme inn i et fast mønster, det skal lages veier og jernbaner mellom de to landene.

Kim Dae Jung ser heller ikke bort fra at også Sør- og Nord-Korea vil gjenforenes.

- Jeg tror ikke gjenforening er umulig, sa han da han kom hjem fra toppmøtet i sommer.

Søndag får Kim Dae Jung Nobels fredspris for sin innsats for fred og demokrati.

I FENGSEL: Kim Dae Jung satt ble satt i fengsel da Chun Doo-Hwan tok makten i 1979.
TRIUMF: Toppmøtet mellom Sør- og Nord-Korea i juni i år kan være begynnelsen på gjenforening mellom de to landene.
FIRE FORSØK: Kim Dae Jung kom til makten i 1997 etter 40 år i politisk motbakke.