Koreansk «solskinn» skutt i senk

Nord- og Sør-Korea anklager hverandre gjensidig for å ha startet sjøslaget i går, der fem marinegaster fra Sør-Korea ble drept. Et marinefartøy fra nord skjøt i senk en patruljebåt fra sør og skadeskjøt i det samme også «solskinnspolitikken» til Kim Dae-jung, Sør-Koreas president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøslaget i Gulehavet, som varte i 21 minutter rundt klokka halv elleve i går formiddag, markerer det laveste punktet i forholdet mellom de to koreanske statene etter det historiske toppmøtet to år tilbake mellom de to presidentene Kim Jong-il fra Nord og Kim Dae-jung fra Sør. Det var gjennombruddet for «solskinnspolitikken» som Kim Dae-jung fikk Nobels fredspris for.

Klassisk krangel

Nord-Korea anklager Sør-Korea for først å ha skutt mot et av deres marinefartøyer, som derfor ble tvunget til å forsvare seg, ifølge det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået, KCNA. Nord-Korea innrømmer «tap», tilsynelatende av menneskeliv, men oppgir ingen detaljer.

Sør-Korea sier at to nordkoreanske marinefartøyer, og et ukjent antall fiskebåter, trengte nesten fem kilometer inn i sørkoreansk farvann, uten å ta hensyn til advarsler sendt over høyttalere om bord i sørkoreanske marineskip. Da de sørkoreanske skipene forsøkte å vise dem bort, skjøt et av de nordkoreanske skipene og traff styrehuset på en sørkoreansk hurtigbåt, hevder Sør-Koreas militære overkommando. En løytnant og tre marinegaster ble drept, mens 19 ble såret. Én var fortsatt savnet i går kveld.

Den sørkoreanske patruljebåten sank under slep. Et nordkoreansk fartøy ble tauet bort i flammer, ifølge Sør-Korea.

Økt spenning

- Et klart brudd på våpenhvilen og en handling som øker spenningene på den koreanske halvøya. Vi kan ikke overse dette, sa president Kim Dae-jung under et krisemøte i Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsråd, ifølge presidentens talskvinne, Park Sun-sook.

Korea-krigen fra 1950- 53 endte ikke i fred, men med våpenhvile. Grenselinja mellom de to statene i havet er aldri blitt klart trukket opp.

Forsvarsminister Kim Dong-shin forlangte en uforbeholden unnskyldning fra nord og straffeforfølgelse av de skyldige, noe Nord-Korea aldri gjør.

President Kim måtte hoppe over semifinalen mellom Sør-Korea og Tyrkia, som han hadde tenkt å se i fjernsyn i presidentpalasset Det blå hus. Utenfor i gatene hadde store folkemasser samlet seg for å oppildne fotballandslaget foran kampen.

- Vi oppfordrer folk til å fortsette dagliglivet i ro og med viljestyrke, for de militære og regjeringen er fullt ut forberedt, sa talskvinne Park i et forsøk på å unngå frykt på den store fotballdagen.

- Hvis ikke dette løses med lempe og god vilje, vil det ha ødeleggende følger for forsoning mellom nord og sør og mellom USA og Nord-Korea, uttalte Paik Hak-soon, en kjenner av Nord-Korea ved Sejong-instituttet i Seoul, som antydet at Nord-Korea i hemmelighet kan be om unnskyldning.

PÅ VAKT: Sørkoreansk marine patruljerer farvannet ved Inchon i Gulehavet, der et sjøslag mellom marinestyrker fra Nord- og Sør-Korea ble utkjempet i går. Fem sørkoreanske og et ukjent antall nordkoreanske marinegaster ble drept.