Korei blir ny palestinsk statsminster

Yasser Arafats nye statsministerkandidat Ahmed Korei har takket ja til å bli ny palestinsk statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at den palestinske nasjonalforsamlingen i Ramallah vil behandle utnevnelsen en av de nærmeste dagene.

Korei sa tidligere mandag at han ville ha garantier fra USA og EU før han takket ja til å bli palestinsk regjeringssjef.

Det er ikke klart om han har fått noen slike garantier.

Korei kan regne med full støtte fra de 15 EU-landene, men det var mandag mer uvisst hvordan USA vil forholde seg til en mann med en lang og nær tilknytning til Yasser Arafat.

Utenriksminister Colin Powell ga Koreis forgjenger Mahmoud Abbas sin fulle støtte så sent som fredag kveld, og den israelske regjering har gitt uttrykk for at den bare vil forholde seg til Abbas og ikke vil godta noen Arafat-lojalist som hans etterfølger .

Dermed risikerer Korei å havne i samme umulige situasjon som forgjengeren, som aldri klarte å få tillit både internasjonalt og i den palestinske befolkningen.

EU-støtte

Korei har satt støtten fra EU og USA som betingelse for å takke ja til utnevnelsen, og han har også krevd at Israel stanser likvideringen av palestinere, rivingen av hus og at Israel godtar en våpenhvile.

EU gjorde det klart mandag at Korei kan regne med støtte fra alle de 15 medlemslandene.

- Han er en mann som tror på fred med Israel, og han har gjort mye for å oppnå dette. Derfor vil han få all mulig støtte fra EU, sa en talskvinne for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana.

En framtredende EU-diplomat som ikke ville stå fram med navn, sa mandag at Israel også må støtte Korei ved å oppfylle sine egne forpliktelser i den internasjonale fredsplanen for Midtøsten, det såkalte veikartet for fred som er utarbeidet av USA, EU, FN og Russland.

Powell positiv

Ahmed Korei, bedre kjent som Abu Ala, har stått midt oppe i fredsprosessen siden de hemmelige forhandlingene som førte fram til Oslo-avtalen for ti år siden.

Men for å få fredsprosessen på skinnene igjen vil han være avhengig av å ha støtte både fra det palestinske folk og fra Israel og USA.

Det er USA og Israel som har krevd at Yasser Arafat skal fjernes fra fredsprosessen og erstattes av andre, og spørsmålet er om amerikanerne og israelerne føler at Korei har vært for nært knyttet til Arafat.

USAs utenriksministeren Colin Powell sa søndag at regjeringen i Washington vil «forhandle med det palestinske folks statsminister, uansett hvem denne personen enn måtte være».

Powell framholdt at det ikke er aktuelt å forhandle direkte med Arafat, men gjorde det samtidig klart at han «foreløpig» ikke støtter krav om at den palestinske presidenten må sendes i eksil. Israels utenriksminister Silvan Shalom kalte søndag et slikt eksil «uunngåelig».

Shalom sa at Israel vil ta stilling til utnevnelsen av Korei når den palestinske nasjonalforsamlingen har behandlet utnevnelsen.

Trenger tillit

Som ventet har ledelsen i Arafats egen organisasjon Fatah og sentralstyret i den palestinske frigjøringsorganisasjon PLO gitt sin tilslutning til utnevnelsen av Korei.

Arafat krevde samtykke fra de to organisasjonene før han ga endelig klarsignal for at Korei kunne nomineres. Som neste skritt i prosessen må Korei selv takke ja til tilbudet.

- Abu Ala har verken svart ja eller nei, sa en palestinsk tjenestemann søndag kveld.

Det endelige svaret vil også være avhengig av hvordan Hamas og andre ytterliggående palestinske grupper stiller seg til Korei som statsminister.

Uten støtte fra de palestinske sikkerhetsstyrkene, de væpnede militsgruppene og et flertall av befolkningen i Gaza og på Vestbredden kan Koreis oppgaver bli like umulige som de Mahmoud Abbas sto overfor.

Europeisk kritikk

Europeiske aviser ga mandag president George W. Bush og statsminister Ariel Sharon ansvaret for at Abbas ikke lyktes og måtte gå av.

- Abbas ble isolert i sin egen befolkning og fikk ikke den støtten utenfra som han hadde regnet med, skrev den franske avisen Le Figaro.

Avisen Liberation skrev at Sharon gjør sitt ytterste for å stanse freden og at Bush er en fattig gudfar for en politikk som er utenfor rekkevidde. Bortsett fra Abbas var det ingen av hovedaktørene i dette dramaet som ga inntrykk av de var særlig interessert i rollene de spilte, skrev avisen.

Geneve-avisen La Tribune kritiserte det den beskrev som Bushs og Sharons feilslåtte strategi overfor Arafat.

(NTB)

EU-STØTTE: Palestinernes nye statsministerkandidat Ahmed Korei sa mandag kveld ja til å ta jobben. Foreløpig får han full støtte bare fra EU.